Till hösten kan det handla om nästan 3211 operationer och åtgärder som skjutits upp. Patienter kommer att få fortsätta gå med en ond höft eller vänta på sin starroperation. Nu behövs en plan för att börja ta hand om alla väntande patienter.
När pandemin börjar klinga av kommer det finnas ett uppdämt behov av vårdinsatser bland Region Norrbottens patienter. Vårdskulden blir allt större. Utifrån Sveriges kommuners och regioners data har vi jämfört antalet genomförda operationer och andra åtgärder under mars och april i år med samma månader 2019. Under dessa två månader opererades cirka 1 167 färre patienter. I april gick antalet operationer ner med hela 75 procent.
Inom gynekologin fick under april 55 procent färre kvinnor hjälp med nödvändiga behandlingar. Antalet som fick ögonsjukvård är ner 75 procent. Störst var nedgången inom ortopediska åtgärder med 90 procent färre operationer. De som väntar på operation måste så fort som möjligt få den vård de har rätt till.
Om volymen operationer fortsätter att vara lika låg som i april kan det i september vara upp till 3 211 patienter i regionen som har fått sin behandling uppskjuten. Till det ska läggas andra patientbesök som skjutits på framtiden.
Om sjukvården i regionen från september och framåt skulle lyckas öka sin kapacitet med 15 procent mot den normala kommer det att ta ett år och åtta månader att arbeta bort vårdskulden. Om vårdkapaciteten ökar med fem procent riskerar det att ta fyra år och 11 månader. Till det ska läggas att vården under lång tid framöver påverkas av fortsatt behov av vård till patienter som insjuknar i corona.
Vårdföretagarna vill peka på sex möjligheter för regionen att öka vårdkapaciteten:
1. En plan för att börja ta hand om vårdskulden. Planen bör tas fram tillsammans med verksamheten i egenregi samt privata vårdgivare så att resurserna i sjukvårdssystemet i sin helhet kan nyttjas optimalt.
2. Upphandla snabbt ökad vårdkapacitet. Öka vårdvolymen hos vårdgivare som regionen redan har avtal med.
3. Nyttja vårdvalens möjligheter till ökad vårdkapacitet.
4. Fortsätt bejaka utvecklingen av digifysisk vård.
5. Ge patienten rätt att söka också slutenvård över regiongränserna.
6. Satsning på 1177 för att underlätta för patienten att få vård snabbare. Gör en informationssatsning via 1177 om möjligheterna att fritt välja öppenvård.