Stor risk att kommunerna blir av med vindkraftsvetot

Den 8 december hade Norrbottensnyheterna ett kort reportage om det kommunala vetot för vindkraft som regeringen vill ta bort.

"Rättssäkerheten gäller inte för svenska medborgare, naturen, djuren, den biologiska mångfalden i den miljö där man bygger vindkraftsindustrier, utan man vill underlätta för investerarna", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Rättssäkerheten gäller inte för svenska medborgare, naturen, djuren, den biologiska mångfalden i den miljö där man bygger vindkraftsindustrier, utan man vill underlätta för investerarna", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Lennart Månsson

Insändare2021-01-10 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I reportaget intervjuar man kommunalrådet Anders Lundkvist, Piteå kommun som säger: ”Utbyggnaden av vindkraft är absolut nödvändig för omställningen av samhället. Men det är också en fråga om demokrati här.” Som jag uppfattade honom så tycker han att medborgarna ska få säga sitt. Även Fredrik Bäcklund, Svevind intervjuades och tycker det är: ”…jättebra att det är en översyn på gång. Och vi hoppas naturligtvis att det blir tydliga spelregler.”

Eftersom Markbygden vindkraft Etapp 1– 3 redan har sitt tillstånd så behövs inget veto där. Men kanske vetot behövs för den fjärde etappen som Svevind är öppen för. (PT 17 juni 2020) För genom hela processen av vindkraftsindustrins etablering i Markbygden har man i det närmaste fått alla sina önskemål tillgodosedda.

Om Anders Lundkvist är mån om demokratin så borde man gått ut med den senaste informationen så Piteåborna fått tycka till. För hur många Piteåbor vet att vindkraftsbolagen har ansökt om att få tillgång till Markbygden för evig tid? (gemene man har ju inte för vana att kontrollera Kungörelser)

Angående borttagandet av det kommunala vetot för vindkraft så har regeringen tillsatt Lise Nordin (MP) att göra en snabbutredning om detta. 
Per Bolund (MP) säger att: ”Skillnaden blir ju att man då följer de vanliga planeringsförutsättningarna
Där finns det en större förutsägbarhet och en större möjlighet också för de som vill investera att kunna förändra projektet under resans gång, och därmed känna sig tryggare med att göra sina investeringar och få vindkraften på plats.”
Isabella Lövin (MP) säger: ”För att få till de nödvändiga omställningen till förnybara energikällor är det särskilt viktigt att prövningen av vindkraft är rättsäker och förutsägbar för att näringslivet ska investera.”
När hon försvarar den här frågan i riksdagen så säger hon: ”Jag vill inte ställa egentligen kommunalt självstyre mot en rimlig rättssäkerhet för verksamhetsutövare som investerar miljonbelopp, mångmiljonbelopp”.
 

Med sådana uttalanden från politiker i regeringsställning och den utsedda utredaren så är nog risken stor att Sveriges kommuner kommer att bli fråntagen vindkraftsvetot. För rättssäkerheten gäller inte för svenska medborgare, naturen, djuren, den biologiska mångfalden i den miljö där man bygger vindkraftsindustrier, utan man vill underlätta för investerarna.
Man kan fråga sig hur långt regeringen egentligen är beredda att gå i sin iver att tillmötesgå investerarna.