Stoppa rovjakten på älgarna i Norrbotten

Tyvärr verkar inte alla jägare förstå allvaret med att skjuta bort kor och fina avelstjurar under brunsten. Det finns de som stolt delar sina jaktframgångar på sociala medier utan att inse att detta kan leda till en allvarlig minskning av älgstammen, skriver signaturen Indra.

Insändarskribenten Indra anser att det är dags att ta tillbaka kontrollen över älgjakten.

Insändarskribenten Indra anser att det är dags att ta tillbaka kontrollen över älgjakten.

Foto: Jaana Manninen

Insändare2023-11-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor oro jag vänder mig till länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket angående rovjakten på älg i Norrbotten, det enda länet i landet där älgarna inte tillåts para sig ifred. Det är uppenbart att det finns en önskan att kraftigt minska älgstammen, särskilt med förlängningen av jakten för två år sedan i södra jaktvårdskretsarna som omfattar Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden.

I november, när vandringsälgarna kommer in i vår krets, särskilt i Älvsbyn där jag har känt till förhållandena i över 40 år, är många av de kor som kommer ner redan betäckta. Att skjuta en sådan ko innebär att man också skjuter hennes avkomma som kommer till sommaren. Det är inte förvånande att många jaktlag i vår krets inte hade en enda älgobservation under den första jakthelgen.

Skogsbolagen hävdar att stammen måste minska på grund av omfattande betesskador. Det har emellertid framkommit att mycket av dessa påstådda skador bygger på gamla uppgifter från 80-talets älgexplosion. Det finns nu färska exempel där skogsbolag har lärt sig läxan och framgångsrikt skyddat tallplanteringar från älgskador.

Sveaskog gjorde en stor föryngringsyta kring en väg där jag själv har skog för 15 år sen. De markberedde och planterade som de gör. Björk och sly tog över hygget efter några år och så ifjol så röjdes området. Då plötsligt stod dom där 4-6 m höga fina tallplantor! Älgarna hade haft björk och sly att äta på i stället för tallplantorna, och som nu är så stora att de klarar av både sly och älg.

Bra gjort Sveaskog.

Tyvärr verkar inte alla jägare förstå allvaret med att skjuta bort kor och fina avelstjurar under brunsten. Det finns de som stolt delar sina jaktframgångar på sociala medier utan att inse att detta kan leda till en allvarlig minskning av älgstammen.

Teknikutvecklingen har också påverkat jakten negativt. Med införandet av gps-pejlar har jakten blivit digital, och många jägare bryter nu mot jaktförordningen genom att förflytta sig med bil för att följa hunden och älgen över jaktområdena.

Det är dags för länsstyrelsen att ta tillbaka kontrollen över hur älgstammen förvaltas långsiktigt. Här är några förslag för att säkerställa en hållbar älgstam:

  1. Återuppta brunstuppehållet.
  2. Korta jakttiden, särskilt i kustområdena (max sista oktober). Om kvoten inte fylls på två månader tyder det på för lite älg i området.
  3. Skydda tjurar med 6-12 taggar för att främja avelstjurarna till nästa år.

Det är nu dags för länsstyrelsen och Naturvårdsverket att agera om vi vill bevara en hållbar älgstam för framtida generationer.