Det brinner i knutarna och nu är det bråttom. För vad? Elevhemmet har kostnadstäckning fram till nyår 2023, enligt den utlagda annonsen. Mitt under terminen den 16 maj skedde en visning av lokalerna. Det är ett hån mot de elever som fortfarande har sitt hem där. Frustrationen och oron inför framtiden kommer att öka ännu mer för dessa elever. Nu ska eleverna ut!
Vad sysslar fullmäktige och sittande politiker med? Gäller det att bränna alla broar och efterlämna den brända jorden vid tillbakadragandet? Det verkar som om man till varje pris skall förhindra att utbildning efter grundskolan skall kunna förläggas till Arjeplog. Det finns flera förslag om hur fortsatt utbildning efter grundskolan skall kunna genomföras. Det är självklart att ett elevhem har betydelse om vi pratar folkhögskola, NPF-gymnasium eller spetsutbildning inom fordonstest.
Under kommunfullmäktige den 13 december 2021 påminde kommunalrådet Isak Utsi (S) om att man i budgeten, som fastställts av kommunfullmäktige, inte har någon finansiering för elevhemmet från och med hösten 2022. "Det här beslutet säger bara att stiftelsen har möjlighet att påbörja försäljning, inte när de ska göra det", sa han.
Nu – i maj månad 2022 finns kostnadstäckning och nu skall fastigheten bort.
Om kostnadstäckning finns av de många byggarbetare som jobbar med Dainak-bron och bygget av det nya äldreboendet – varför är det så bråttom? På vilket sätt är det bra att avyttra elevhemmet just nu?
Isak Utsi informerade under företagarfrukosten nyligen att det fortfarande förväntas en viss kvot av Ukrainska flyktingar till Arjeplog. Behåller man elevhemmet så säkerställer man boende för dessa när/om de kommer hit.
Avvecklingen av Arjeplog är i full gång och det är hög tid att sätta ner klackarna. Utgången av höstens kommunalval kommer att bli oerhört viktig.
Madelene Aheinen Westerlund, Folkinitiativet Arjeplog
SVAR DIREKT:
Både kommunen och stiftelsen har konstaterat att det inte längre finns ett kommunalt behov av fastigheten. Stiftelsen fick därför, för ett knappt halvår sedan, mandat av fullmäktige att inleda en försäljning. Jag tycker inte det har gått väldigt fort. Vad gäller ett eventuellt flyktingmottagande bedömer förvaltningen att det finns lösningar att tillgå i form av kommunala och privata anläggningar samt lägenheter.
Hyresintäkterna som skribenten pekar på täcker i nuläget enbart drygt hälften av kostnaderna som stiftelsen har för elevhemmet. Om fastigheten inte säljs eller fylls med annan verksamhet kommer någon annan av våra verksamheter att behöva stå för notan. Utifrån detta är det vettigt att man prövar marknadens intresse. Omvänt kan de tillfälliga avtalen underlätta en försäljning av fastigheten och ge plats för en verksamhet som möjliggör positiv utveckling istället för att det ska stå tomt.
Gällande elevernas boende har kommunen erbjudit en alternativ boendelösning till samma kostnad som eleverna som bor på elevhemmet har i dag. Då de får bo i egna lägenheter till samma hyra som de betalar i dag når vi en bra lösning som inte påverkar deras privatekonomi.
Nu handlar det fortsatta arbetet om att genomföra de effektiviseringar vi åtagit oss att göra – för att värna de lagstadgade verksamheterna, såsom grundskolan och äldreomsorgen. Sakta kan vi också se att vi får pengar över till annat som är nödvändigt men som fram till nu fått stå tillbaka.
Jag kan avslutningsvis berätta att vi sedan länge arbetar för bland annat gymnasial lärlingsutbildning, något som vi aldrig haft, och mer eftergymnasial utbildning till Arjeplog, det är viktigt!
Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog