Stoppa all vindkraft både på land och till havs

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2022-05-08 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det senaste som det nu pratas om är en massiv satsning på havsbaserad vindkraft i våra känsliga innanhav. Detta ska alltså ske utan hänsyn till den sårbara marina miljön, utan hänsyn till yrkesfiskare, båtlivet och försvarsintressen. 

Varje propellertorn avger cirka fem ton bisfenol under sin korta livslängd som ungefärligen är 15 år. Havsmiljön är tuff och dessa rotorblad förslits snabbt. I Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken tillkommer en enorm ispress mot fundament och torn som kan få förödande konsekvenser. Vindkraftverk är kortlivade pjäser som är enormt dyra att bygga, dyra att underhålla, dyra att ansluta till elnätet.

Antag att det sätts upp 4 000 vindsnurror fram till 2030. Då måste dessa ersättas 2045, det vill säga ungefär samtidigt som de kvarvarande reaktorerna är tänkta att avvecklas.
 

Nej dagens energipolitik är långt ifrån hållbar. Varför inte bejaka ny teknik inom kärnindustrin. I vår omvärld satsas det friskt på SMR (små modul reaktorer). Sverige var en gång världsledande inom området så tradition finns!