När elmarknaden i Sverige var statligt reglerad fanns alltid en överkapacitet av el eftersom varje leverantör var ansvarig för att kunna leverera tillräckligt med el inom sitt område. Då bestämdes priset på el på genomsnittskostnaden till skillnad mot idag då priset baseras på den sist producerade kWh oavsett hur dyr den är.
Den första motionen om avreglering av elmarknaden kom från Carl Bildt och Per Westerberg, båda moderater. Den lades fram 1992 och målet var att “genom ökad konkurrens nå ett mer rationellt utnyttjande av resurserna och att tillförsäkra kunderna flexibla leveransvillkor till lägsta möjliga priser.”
Propositionen antogs av riksdagen men hann inte träda i kraft innan Socialdemokraterna (S) tog över regeringsmakten (1996). Förslaget som ursprungligen skulle börja gälla 1995 lades på is av (S) i väntan på en utredning. Det tog inte mer än ett halvår innan (S) la fram ett eget förslag avseende avreglering av elmarknaden. I förslaget står, citat; “Den nya ellagstiftningen innebär konkurrens i handeln med el som ökar valfriheten för elkonsumenterna och skapar förutsättningar för en ökad pris- och kostnadspress inom elförsörjningen”.
Avreglering skedde utifrån de behov som storföretagen i Sverige hade och fortfarande har, men fick till följd att ingen, varken staten eller marknaden, kände/känner ansvar för att det ska finnas tillräckligt med elproduktion i Sverige!!! Dessutom ingår Sverige numera i ett system där vi tvingas att exportera el till övriga Europa oavsett om vi har ett överskott eller inte.
Vart går då pengarna som vi som konsumenter betalar för att få el oss tillhanda? Kortfattat kan man säga att en förmögenhetsöverföring sker från konsumenterna till elbolagen och den svenska staten, där staten tar ut både elskatt och moms och som krydda på moset dessutom moms på elskatten.
Tilltron till att marknaden ska lösa allt fungerar inte. Priserna blir sällan lägre, ansvaret styckas upp och helhetsintrycket är att viktiga samhällsfunktioner fungerar sämre. Därför måste Staten ta tillbaka det yttersta ansvaret över elmarknaden och ha kontroll över densamma så att det produceras tillräckligt med el till rimliga priser.
Peder Eriksson
Avreglering av elmarknaden
Staten måste ta tillbaka det yttersta ansvaret över elmarknaden och ha kontroll över densamma så att det produceras tillräckligt med el till rimliga priser, skriver Peder Eriksson.
Tilltron till att marknaden ska lösa allt fungerar inte. Priserna blir sällan lägre, ansvaret styckas upp och helhetsintrycket är att viktiga samhällsfunktioner fungerar sämre. Därför måste Staten ta tillbaka det yttersta ansvaret över elmarknaden, skriver Peder Eriksson.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.