Vi har ett väl fungerande kök på sjukhuset. De lagar mat som är väldigt god och omtyckt av alla patienter, till skillnad vad man hört att maten i Sunderbyn är. Jag jobbar på strokeavdelningen och där är vi i stort behov av att kunna få konsistensanpassad kost till patienterna. Konsistensen kan dessutom behöva ändras från dag till dag beroende på tillståndet hos patienten.
Hur är det tänkt att vi ska kunna ändra kost till patienterna när det endast levereras mat x antal i veckan? Vi har stort behov av att få tjockflytande soppor, timbalkost och grovpaté. Ska man då ligga med ett stort lager mat bara för att detta ska gå?
Hur gör man med maten när patienter är infektionskänsliga? För dem är det extra viktigt med hur maten är hanterad och temperaturen på maten.
Hur gör man med de som vill ha önskekost på grund av dålig aptit relaterat till olika sjukdomstillstånd? Att få möjlighet att beställa något som frestar en när alla annan mat känns motbjudande kan vara höjdpunkten på dagen. Samt att man får i sig mer näring och energi för att bli friskare.
Hur gör man med patienter med olika allergier? De som behöver skonkost? Går ju inte att förutse flera dagar i förväg att sådan patient kost ska bli inlagd!
Sen inte för att prata om hur mycket mer jobb det kommer bli för oss på avdelningen. Tror inte ett dugg på att det inte kommer att påverka oss. Ska vi stå och värma mat i en mikro till alla 20 patienter på avdelningen? Samt sedan ta hand om all disk efter detta? Eller kassera massor med plastbyttor som inte heller är bra för miljön?
Vi har nog med saker att göra redan som det är. Ska ännu mer tid tas från patienterna som verkligen behöver tiden?
Nä, tänk om och tänk rätt region Norrbotten! Ni har tagit alltför många dåliga beslut senaste tiden som påverkar de sjuka och vi som jobbar i vården! Man kan nästan tro att ni inte vill bedriva bra sjukvård längre. Det ska sparas pengar till varje pris, men tänker ni någonsin på konsekvenserna för oss som jobbar i vården, på avdelningarna och för alla andra yrkeskategorier runt om på sjukhuset?
Ni som sitter där och beslutar är mer än välkomna att jobba en vecka med oss så kanske ni får upp ögonen för hur verkligheten fungerar och inte bara hur ni vill att det ska se ut pappret. Varför ska vi i Piteå drabbas av nedskärning när vi ligger bra i balans med budget? Kanske är på andra delar än just på sjukhusen man måste göra åtgärder?