Hux flux, från en dag till en annan, stängs streamingtjänsterna ner på Piteå kommuns nätverk till min och många andra lärares stora förvåning och besvikelse. I artikeln ”Netflix och Spotify får inte användas i skolan” menar rektor för musik- och dansskolan Kristina Enqvist att det bara är att ”tugga i sig”, vilket gör mig mäkta förvånad med tanke på att hela hennes verksamhet blir minst sagt lidande. Vi går från en dynamisk skola med ett stort utbud av dokumentärer, filmer och musik till att återgå till en förlegad och statisk undervisning med enstaka inköpta DVD, CD … varför inte kassettband och VHS?
Det har varit ovanligt tyst i debatten och jag blir galen av att Piteå kommun skär och karvar i skolan så att vi lärare snart står utan både armar och ben och en hjärna som exploderat efter alla försök att trolla med knän som inte finns. Och om vi har rektorer, som ska vara våra språkrör och pedagogiska ledare, säger att vi bara ska tugga i oss förändringar som försämrar våra förutsättningar markant, blir jag på riktigt mörkrädd.
Jag förstår att kommunen inte får teckna avtal med vinstdrivande företag, men varför blockera hela tjänsten när det är godkänt att visa vissa delar av utbudet hos t.ex Netflix? Enligt Spotify:s regelverk får man inte framföra musik ”för en offentlig publik från en skola”, vilket betyder att en publik dansuppvisning inte får ske, men att dansa till musik i en skolsal borde gå bra eftersom det inte är i ”kommersiellt syfte” (såväl idrotts- och musiklektioner).
Verksamhetschef för IT Niklas Risberg säger att ”användning av privata konton inte är tillåtet i arbetet”, vilket i sin tur måste betyda att jag inte får använda min privata mobiltelefon för att sms:a föräldrar och elever heller, eller? Jag tackar och bockar – äntligen ska jag få en mobiltelefon av kommunen? … eller så inte …
Jag undrar, är streamingtjänster numer förbjudet på alla skolor Sverige, eller är det en lokal fråga? Om det varit en rikstäckande avstängning skulle det ha blivit ett ramaskri, men nyhetsrapporteringen är tyst. Det första beskedet vi fick på min skola var att Piteå kommuns nätverk inte är kraftigt nog att klara av belastningen, men nu handlar allt helt plötsligt bara om upphovsrätt. Min gissning är att det i slutändan handlar om pengar. Det kostar helt enkelt för mycket att bygga ut nätverket som sedan länge fungerat dåligt, och pengarna finns bevisligen inte eftersom vi redan har massiva sparkrav på oss.
Tacksam för vettiga svar av Piteå kommun, för detta är helt vansinnigt!
Uppgifven lärarinna
Svar direkt:
Vi förstår att begränsningar i användande av ofta väldigt bra tjänster skapar frustration men det vi i Piteå nu gjort är enbart att förtydliga den juridik vi har att förhålla oss till. Hela Sverige brottas med samma avtals- och upphovsrättsfrågor.
Enligt Spotifys villkor är tjänsten endast avsedd för personligt bruk och har så alltid varit.
Spotify skriver att det innebär att “du inte får sända eller spela Spotify för en offentlig publik från ett företag, till exempel barer, skolor, butiker, salonger, dansstudior och radiostationer."
Området är komplext. Vi kan gå vidare till streamingtjänster för film. Å ena sidan rättigheten att visa vissa utvalda program i en slutengrupp, till exempel i ett slutet klassrum. Å andra sidan finns problematiken att vi som skola inte kan teckna avtal och logga in på flertalet streamingtjänster då de endast riktar sig till privata kunder.
Ett steg för att underlätta för pedagoger i Piteå är att vi exempelvis har ett avtal med Swedish film. Ett avtal som ger pedagoger en mängd möjligheter av filmvisning av sådant vi hyrt, köpt eller äger. Dock behöver filmerna komma från de filmbolag som ingår under Swedish Films licensen.
Även för streamad musik finns i dag ett relativt nytt tecknat avtal som är möjligt för skolor att köpa och använda.
Blockeringen av vissa sidor på kommunens nätverk bygger på andra aspekter som kommunens IT-avdelning har funnit relevanta och viktiga. ”IT-avdelningen jobbar kontinuerligt med balansen mellan IT-säkerhet, kapacitet, verksamhetspåverkan och juridiska krav i dialog med verksamheterna."
Oavsett blockering eller tillgång behöver vi alla på rätt sätt förhålla oss till de juridiska ramar vi inom kommunal verksamhet har.
Samtidigt som vi gör det pågår kontinuerligt ett arbete kring de här frågorna. Har det kommit nya intressanta avtal som kan underlätta för pedagoger? Hur kan vi på bästa sätt nyttja Skolfilm Norrbotten? Om du som pedagog har tankar och idéer kring dessa frågor är du välkommen att höra av dig!