Spara inte på psykiatrin – jag har själv varit patient två gånger

"Jag har själv varit patient två gånger på avdelning 25 i Piteå. Jag vet hur det är att vara psykiskt sjuk med självmordstankar. Jag är mycket tacksam att 25:an fanns när jag behövde vården som bäst", skriver Dan Eriksson, Arvidsjaur som är kritisk mot nedläggningen av psykiatriska slutenvården i Piteå.

"Vi vet att psykisk ohälsa ökar men då vill Region Norrbotten montera ner den livsviktiga psykiatrin", skriver Dan Eriksson.

"Vi vet att psykisk ohälsa ökar men då vill Region Norrbotten montera ner den livsviktiga psykiatrin", skriver Dan Eriksson.

Foto: Privat

Insändare2024-07-15 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag håller verkligen med "Elin, anhörig till en med psykisk ohälsa". Jag är uppriktigt sagt orolig när psykiatrin nedmonteras. Varför ska det sparas pengar på en grupp människor som redan är svaga? Psykiskt svaga människor har svårt att stå upp och prata för sig själva och hävda sin rätt. Dom har nog med att överleva.

Jag har själv varit patient två gånger på avdelning 25 i Piteå. Jag vet hur det är att vara psykiskt sjuk med självmordstankar. Jag är mycket tacksam att 25:an fanns när jag behövde vården som bäst. Tack personalen, några blev jag vän med. Man måste få finnas på en sluten avdelning där man blir omhändertagen dygnet runt. Framförallt kan anhöriga känna sig trygga när dom vet att den stackars människan finns på ett säkert ställe.

Man kan inte bli behandlad på ett ovärdigt sätt som när man kommer in till psykiatrin med självmordstankar och blir hemskickad samma dag med en pillerburk på en buss. Det var väl billigast så. Vem tar på sig ansvaret om den människan tar livet av sig?

Att hamna hemma i ensamhet är förödande. Vi vet att ensamhet leder till mer psykisk ohälsa. Tankarna snurrar ännu fortare när man är ensam. Det låter fint med ett team som ska besöka den sjuka men vad kan hända när dom inte finns till hands.

Region Norrbotten beskriver detta med team som att det ska bli så himla bra, men det är på ett papper. Verkligheten kommer att visa sig.

Många av dom sjuka är sysslolösa. På 25:an fanns det personal och andra patienter så man behövde inte vara ensam. Kommer detta team att finnas i inlandet till exempel Arjeplog och Arvidsjaur?

Jag har ett färskt exempel där ett team lovade att besöka en självmordsbenägen man. Dom åkte aldrig dit utan dom ringde och det är klart som tusan att han sade att han mådde bra. Det låter så hemskt bra med team, men det är politikerna som har konstruerat detta koncept bara för att spara pengar.

Vi skattebetalare har rätt till bra vård. Se till att dom svagaste som inte kan prata för sig får den omvårdnad dom har rätt till, dom är också skattebetalare. Många av dom har arbetat ett långt liv men av olika anledningar blivit sjuka.

Ska vi kasta dom på soptippen? Vi vet att psykisk ohälsa ökar men då vill Region Norrbotten montera ner den livsviktiga psykiatrin.

Det här liknar nästan när Furunäsets sjukhus lades ner och patienterna skulle komma från en trygg miljö ut till olika hem. Det gick väl bra för dom flesta, men för en del gick det åt skogen. Har vi inte lärt oss någonting?

Är det så här vi ska behandla våra medmänniskor? Politikerna är ju också människor och har säkert erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord i sin närhet.

Jag fortsätter mina föreläsningar om psykisk ohälsa och självmord därför att det behövs och jag brinner för att hjälpa människor. Jag har egen erfarenhet. Det viktigaste är att vara medmänniska. Att stanna upp och lyssna och prata med varandra. Vi behöver verkligen varandra.

Det här med skam hoppas jag har försvunnit.

Dan Eriksson, Arvidsjaur

Svar direkt:

Jag har all respekt för att det finns mycket oro och rädsla för den planerade förändringen av psykiatriska slutenvården i Piteå. Tyvärr har vi inte nått ut med information som visar vad specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam (SPOT) är, det vill säga det förebyggande arbetet som startar i höst. Den psykiska ohälsan ökar och vi behöver arbeta mycket mer förebyggande än tidigare. Psykiska ohälsa är idag en angelägenhet för familjen, skolan, arbetslivet, civilsamhället och sjukvården.

I din insändare beskriver du hur förödande ensamheten är och hur vi behöver stanna upp och prata med varandra, jag håller helt med dig om detta. 

SPOT har funnits i Sollefteå sedan 2017 och idag finns SPOT över hela landet. I Sollefteå startade teamet av samma anledning som i Piteå, svårigheter att bemanna slutenvården med framför allt sjuksköterskor och läkare. SPOT har utvärderats årligen och man har framför allt tittat på hur patienter och närstående upplever denna insats, som övervägande bedrivs i patientens hem. Många patienter beskriver att de upplever en stor fördel att få hjälp i sitt hem, att de ”äger” sin vård på ett helt annat sätt än om de är på en slutenvårdsavdelning. Även medarbetarna är nöjda då de får utvecklas och känna att de kan göra skillnad. Närstående beskriver att de involveras och arbetar tillsammans med vården.

Styrkan i SPOT har visats sig vara hög tillgänglighet, kontinuitet och en trygghet för patienterna. Arbetssättet bygger på att man snabbt kan göra hembesök med snabba uppföljningar och förebyggande insatser. I dag finns ”Mobila akutpsykiatriska enheten” (MAE) som har ett liknande arbetssätt som SPOT och kommer i framtiden bli SPOT. 

I Norrbotten arbetar vi nu med att psykiatrin ska anpassas efter patienternas behov, inte tvärtom. SPOT-liknande arbetssätt skapas i Luleå, Boden och Gällivare. Vi vill optimera samarbetet med Norrbottens kommuner och brukarorganisationer för att kunna ge den bästa vård och stöd till patienter och närstående.

Samtidigt behöver vi utveckla vår slutenvård, för slutenvård måste finnas när inget annat fungerar. Under 2024 har vi påbörjat ett stort arbete som heter ”Meningsfull heldygnsvård”. Detta bygger på att vården ska vara förutsägbar och trygg. Detta arbete görs på alla våra slutenvårdsavdelningar inklusive rättspsykiatrin i Öjebyn.

Alla utvärderingar under de sex år som SPOT har varit verksamma, har visat på en övertygande nöjdhet hos patienter och närstående och jag hoppas att vi kan visa samma nöjdhet hos patienter och närstående i Norrbotten. Vi kommer utvärdera arbetet löpande.

Avslutningsvis så finns jag tillgänglig för frågor och har även möjlighet att komma och träffa grupper med funderingar kring SPOT och psykiatrin i Norrbotten.

Pernilla Nordkvist, divisionschef psykiatrin, Region Norrbotten