Vi har stor förståelse för den oro som finns kopplat till bemanning inom vård och omsorg. Vi vill försäkra att det är en prioriterad fråga som vi jobbar med på bred front.
Kompetensförsörjningen är vår största utmaning precis som för andra kommuner, regioner och företag i Sverige. Vi är alldeles för få människor i arbetsför ålder i förhållande till de behov av anställda som vi har.
Inom vård och omsorg har vi flera vakanser och få vikarier. Det finns helt enkelt inte personal att anställa. Det påverkar naturligtvis vardagen i äldreomsorgen med höga ohälsotal som följd.
Personalen i våra verksamheter gör ett fantastiskt jobb och vi i ledningen för socialtjänsten arbetar tillsammans med vår HR-avdelning för att hitta lösningar och skapa ännu bättre förutsättningar för väl fungerande arbetsplatser och ett hållbart arbetsliv.
En god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv och vi behöver arbeta såväl förebyggande som främjande och efterhjälpande. Bestämmelsen om dygnsvila på 11 timmar är en möjlighet där arbetsmiljö och balansen mellan arbete och fritid är i fokus. Här ser vi möjligheter att jobba för scheman som ger återhämtning mellan arbetspassen.
I dagsläget är det för få personer som väljer att utbilda sig inom vård och omsorg, utifrån det stora behov som finns. Vi möter upp det genom att erbjuda utbildningar i egen regi och i samarbete med andra. Vi har även olika arbetsgrupper där vi kontinuerligt arbetar med kompetensförsörjning och rekrytering utifrån den handlingsplan som vi tagit fram tillsammans med fackliga företrädare.
Frågan om löner inom vård och omsorg är en av flera frågor som prioriteras för att underlätta kompetensförsörjningen. Lönerna inom området har de senaste åren höjts rejält, framför allt för de som har utbildning. 2023 höjdes lönerna även för de som saknar utbildning. Fortfarande behöver fokus ligga på att få fler att utbilda sig och då behöver lönerna för utbildad personal vara betydligt mycket högre för den gruppen.
En annan viktig satsning för att behålla och föra vidare viktiga kvaliteter och kompetens är socialtjänstens handledarorganisation. Vi bygger upp den tillsammans med personalen i verksamheten och utbildar handledare för att bli ännu bättre på att ta emot och introducera ny personal.
Under våren driver vi en förstudie om framtidens kompetensförsörjning som förhoppningsvis mynnar ut i ett EU-projekt framöver. För att tillsammans kunna jobba vidare så är återkopplingen från våra medarbetare oerhört viktig.