Kommunen har under 5 – 6 år arbetat med detta men undvikit att hålla en öppen dialog och att informera medborgarna om vad beslutsfattarna har för tankar om framtiden vad gäller gymnasiet, tyvärr! Besvikelsen hos medborgarna har skapat en folkomröstning som sker nu i dagarna.
För cirka ett år sedan anlitade kommunen konsulten Anna Lundqvist som i sin rapport bland annat anger att ingen ordentlig utredning har gjorts och att det är dumt att lägga ned skolan utan att utreda frågetecknen först. Enligt uppgift finns en mängd förslag till åtgärder men vad har det blivit av dessa förslag? Varför anlitas en konsult när inget resultat från kommunens sida redovisas?
Med tanke på hur ärendet har hanterats inom kommunen och vid politiken så är det inte överraskande. Jag har lyssnat på digitala informationsmöten under våren. Redan då framfördes uppfattningen att gymnasiet skall "läggas ner" och att ett fjärrgymnasium skall skapas. Beslutsfattarnas engagemang för att hitta andra lösningar verkar vara svala.
Efter att ha följt detta ärende under de senaste 12 månaderna så får jag en bild av att några ansvariga inom kommunen redan för länge sedan bestämt att ett fjärrgymnasium skall ersätta skolan, punkt slut.
Några funderingar kring det som sker:
Tycker ungdomarna att detta blir bra?
Hur många av skolans personal tvingas byta yrke/flytta till annan ort?
Hur många familjer lämnar kommunen?
Hur skall man framgent lyckas rekrytera nya familjer utan attraktiv gymnasieskola?
Hur skall bostad ordnas i Skellefteå och andra kustorter som eleverna tvingas till? Dagens näringslivsboom i Skellefteå skapar bostadsbrist och höga hyreskostnader.
Hur ser beslutsfattarnas målbild ut för Arjeplogs framtid? Är inte gymnasiet med som en viktig faktor vid en formulering av framtiden?
Beslutsfattarnas sätt att hantera gymnasiet är destruktivt. Som läget är i dag och på det sätt de formulerat alternativen på röstsedeln vid folkomröstningen visar tydligt att de inte vill skapa en positiv bild av gymnasieskolan och kommunen vilket är beklagligt.
Förmodligen kommer kommunen inte ta någon hänsyn till vad medborgarna tycker i denna fråga, beslutet att skapa fjärrgymnasium finns redan och arbetet pågår.
Förhoppningsvis kommer det fram nya politiska krafter vid kommunvalet 2022 som ser på skolfrågan med andra ögon än dagens förtroendevalda och berörda tjänstemän.