Nedläggning av Rosågränds äldreboende i Rosvik är kommunens första boende som ska läggas ner. Fler boenden i Piteå kommun kommer att påverkas. Piteå kommun inkluderar inte våra åldringar som varit med och byggt upp samhället i mänskliga rättigheter-arbetet.
Rosågränd äldreboende i Rosvik är ett mycket bra Säbo i Piteå kommun. 18 platser, hemtrevlig miljö och bra personal som anordnar många trevliga aktiviteter för åldringarna. De har bl.a nära samarbete med Förskolan i Rosvik som kommer och hälsar på, vilket berikade de äldre. Även djur har fått följa med till boendet.
De flesta som bor på Rosågränd har tidigare bott i byn, vilket inneburit att tryggheten/närheten till nära och kära, alltid funnits där. Närheten som är så viktig! Många besök bidrar till extra resurs i verksamheten, man tar ut sina nära på promenader, fikar och äter med dem med mera. Den sociala biten går förlorad på grund av avståndet mellan anhöriga och nya boendet som ligger mil bort.
Resursbrist löser personalen i samarbete med andra boenden, så det är inte en orsak att lägga ner Rosågränd. Ej heller att Rosågränd är det dyraste boendet, det är också en felaktig uppgift.
Nu har Piteå kommun bestämt att det ska göras stora besparingar och då på de äldre, funktionsnedsatta samt aktiviteter såsom Samvaro.
Samtidigt har man byggt ett stort Säbo i Piteå, som inte kommer att kunna fyllas på ett bra tag. Bara kostnader, ingen besparing. Kommunen kommer att gå back många år, innan man får intäkter som matchar kostnaderna. Dessa kostnader, kommer att drabba landsbygden hårt.
Beslut har tagits över allas våra huvuden. Ingen samverkan, ingen demokrati.
Piteå kommun har fått andra alternativ på ”besparingar”, som genererat mer och åsamkat minst lidande för berörda, men man har inte tagit till sig det. De ska fylla Skogsgården i stan på landsbygdens bekostnad.
Kommunen har påbörjat processen redan innan beslut var fattat, vilket inte är ok enligt lagen. Detta har inneburit så många lidanden bland boende, personal och anhöriga under ett helt års tid.
Ärendet är överklagat, men ändå fortsätter kommunen att påskynda processen.
Kommunen plockar upp gamla båtar för miljoner, för att sedan skrota för miljoner, köper ut chefer för miljoner, smyckar stan för miljoner (inte landsbygden) dit går våra skattepengar, i stället för att i första hand lägga pengar på det mänskliga behovet.
Medborgare från landsbygden i Piteå
Svar direkt:
Vi förstår att det är smärtsamt för er alla som berörs personligen av den omställning som behöver göras efter att socialnämnden beslutat om avveckling av platser på särskilt boende för äldre. Vi vill att du och andra berörda ska veta att det är mycket svåra beslut att fatta.
Orsaken till att vi måste göra en rejäl förändring är att socialnämnden länge dragits med stora underskott, förra årets bokslut landade på minus 42,1 miljoner. Det är inte längre något som vi som kommun har råd med. Att det blev just platser på särskilt boende för äldre som kommer avvecklas beror på att vi har cirka 140 fler platser än jämförbara kommuner idag.
När vår omställning är klar (det vill säga när Rosågränd och Österbo har stängt och Skogsgården öppnat) kommer vi avvecklat totalt 33 platser på särskilt boende för äldre och därmed fortfarande ligga högt på platser jämfört med liknade kommuner och riket. Tillsammans med förändring av Samvarons verksamhet och nedläggning av gruppbostaden Parken räknar vi på en besparing på cirka 32–37 miljoner per år.
När det gäller just Rosågränd var det boendet storlek med 18 platser som var avgörande för beslutet. På lång sikt klarar vi inte att bemanna och samplanera för mindre boenden. Eftersom kompetensförsörjningen är en stor utmaning för socialtjänsten – vi saknar redan idag personal med rätt kunskaper – behöver vi gå mot färre och större boenden för att klara bemanning och bibehålla kvaliteten i verksamheten. Rosågränd är alltså inte utvalt för att det är det dyraste boendet idag i vår kommun.
Vi förstår också att man kan efterfråga direktdemokrati i frågor som berör en nära, men det är inte möjligt att genomföra folkomröstningar i varje enskild fråga som våra politiska partier ska fatta beslut om. Vi har försökt vara öppna om den här processen i ett tidigt skede men vi beklagar också att den blivit onödigt långdragen på grund av detta. Vår ambition är och har alltid varit att hitta den bästa lösningen utifrån varje individs situation. Vi hoppas att alla berörda ska landa i omställningen på ett bra sätt så småningom.
Eva Börjesson Öman, socialchef
Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande