Sluta hänga ut personer offentligt i tidningen

Signaturen "MÅ" anser inte att personer som utreds eller gjort fel i sitt arbete ska offentliggöras i tidningen. Mari Gustafsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Piteå-Tidningen, svarar på kritiken.

Insändare2023-05-19 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personer som utreds för/gjort fel i sitt arbete bär nog stor skam och skuld och behöver inte hängas ut offentligt i tidningen. Jag som prenumerant har inte heller något behov av att läsa en följetong i ämnet. 
Låt arbetsgivaren sköta det och tänk på den skada det kan förorsaka för den enskilde personen, dennes familj med mera. Följden kan bli katastrofal där flera blir drabbade, kanske resten av livet. Det är det inte värt!
Det blir dessutom endast en grogrund för ytterligare spekulationer och ryktesspridning, sanningen kommer längre och längre bort. Att bidra till skada ligger inte i allmänhetens intresse.

SVAR DIREKT

Vårt uppdrag är att berätta om det som händer i vårt bevakningsområde för våra läsare. Genom det är vi med och värnar den lokala demokratin. Ibland kan vi inte berätta allt vi vet, av hänsyn till olika parametrar. 

Det finns ingen grundprincip i att namnge personer som utreds för att ha gjort fel i sitt arbete, utan som vid alla publicistiska beslut är det en fråga för varje enskild publicering. 

Man kan säga att vi i grunden förhåller oss till några punkter när det gäller till exempel en namnpublicering. Det handlar bland annat om händelsen ska vara allvarlig och viktigt, om personens roll gör att den får tåla granskning, om vi har underlägg i form av till exempel dokument eller intervjuer för det vi skriver och om personen ifråga har fått komma till tals.

Jag vet inte med säkerhet vilken person du syftar på, men när det gäller kommunal verksamhet så baseras den på skattebetalarnas pengar. Därför finns det extra anledning att granska hur de pengarna förvaltas och hur chefer agerar i frågor som rör kommunen och medborgarna.