Offentlig verksamhet, vilket kommunen är, har en skyldighet att ta emot kontanter eftersom det är ett legalt betalmedel. Detta slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i ett avgörande 2015 när dåvarande landstinget Kronoberg ville stoppa kontant betalning av vårdavgifter. Landstinget fick därefter backa från sitt beslut.
Kommunerna ska enligt lagen behandla alla invånare lika och verksamheten ska inte bedrivas i vinstsyfte. Äldre, sjuka, barn eller funktionshindrade – alla ska ha samma rätt att kunna nyttja den offentliga servicen. Kommuner som nekar människor tillträde, trots att verksamheten är till för just dem, tar inte sitt lagstadgade ansvar.
Dessutom, om vi får ett kontantfritt samhälle så öppnar vi upp för negativ ränta på lönekonton och sparkonton när reporäntan är negativ, det är mångmiljardärernas och bankernas våta dröm, att kunna ta av oss våra sparpengar utan att vi ens konsumerar.
Och det är därför det är så viktigt att använda kontanter, och se till att banker och offentliga sektorn följer lagen – att acceptera kontanter.
Också förvånande att Piteå-Tidningen gör en stor artikel om detta utan att ifrågasätta.
Tänker lite längre
SVAR DIREKT
Det finns två olika avtalsrelationer när det gäller betalning av varor och tjänster, offentligrättslig och civilrättslig. Den offentligrättsliga handlar bland annat om den verksamhet som enligt lag ska tillhandahållas och det stämmer att regionens vårdavgifter är ett exempel på det. Till skillnad från regionens uppgift att tillhandahålla god hälso- och sjukvård, är kommunens simhallar en frivillig uppgift.
Kultur- och fritidsnämnden har bedömt att kommunens avgifter vid badhuset är att likna vid en frivillig civilrättslig avtalsrelation gällande köp av en tjänst mellan kommunen och badhusets besökare och därför beslutat om kontantfri betalning. Samma bedömning gjordes av förvaltningsrätten i Karlstad i dom meddelad 2021-05-17 (nr 5738-20) där kommunens beslut att införa kontantfri hantering av betalning för badhus inte bedömdes strida mot lag, varken Riksbankslagen eller Kommunallagens likställighetsprincip.
Vi har förståelse för att en del av våra kunder kan reagera om man är van att använda kontanter, men vill förtydliga att vi utifrån andra fall gjort bedömningen att det inte strider mot vare sig Riksbankslagen eller likställighetsprincipen i kommunallagen.
Jenny Axelsson Avdelningschef fritid, Piteå kommun
Malin Wikberg Enhetschef Piteå simhallar, Piteå kommun