Skydda värdefull skog för den biologiska mångfalden

Naturen är viktig för miljön och för djurs och människors välmående, så att människor kan få tillgång till naturen och kulturupplevelser, både i dag och i framtiden.

"Överhuvudtaget så kan man ställa sig frågan – Vem har kontroll på vad som händer i Markbygden?", undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

"Överhuvudtaget så kan man ställa sig frågan – Vem har kontroll på vad som händer i Markbygden?", undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Insändare2022-09-19 21:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden”
Det är synd att man inte tänkte på det sättet när man började planera för vindkraftsindustrins etablering i Sverige, kanske då Markbygden haft en chans att inte bli Europas största industriområde – 45 000 hektar och kanske ytterligare 20 000 hektar. 

Men med tanke på att ett kommunalråd som tycker det är okej att bygga vindkraftverk i naturreservat och uttalanden från lobbyister som säger: ”Markbygden är ändå bara ett stort kalhygge utan större natur- och friluftsvärden. Nu kan alla få användning av det.” 

Vem har rätt att bestämma att det är så? Antagligen någon som inte besökt Markbygden eller nån som inte brukar vistas i en sådan natur som Markbygden kunde erbjuda innan det blev ett industriområde och ”ett stort kalhygge”, eller nån som tycker att ändamålet helgar medlen. 

Och man kan också ställa frågan vem är alla som kan få användning av Markbygden? Utländska investerings bolag som inte betalar sina räkningar, kinesiska staten, alla som vill bygga vindkraft i Markbygden för att sen exportera elen? För som det är nu har man skövlat 45 000 hektar natur genom att avverka miljontals kubikmeter skog, etablerat sex olika berg- och moräntäkter som nu mals ner för att användas till att bryta nya vägar (tror att det nu är en bra bit över 100 mil numera), gjuta fundament med mera.

Man dikar ut myrar, torrlägger bäckar där det en gång funnits både gädda och bäcköring, viltet försvinner allt eftersom. Markbygden har haft ett stort antal fåglar som häckat där men eftersom avverkning av skogen pågår årets alla dagar dygnet runt så är det numera aldrig en lugn stund i skogen, arbetet med bryta nya vägar, färdigställa fundament med mera påbörjas innan tjälen gått ur marken, så man kan ju undra hur det står till i Markbygden i dag och hur kommer det att bli i framtiden

Piteå kommun gjorde en invertering av Havs- och kungsörn 2016– 2019 – Lona- projektet en invertering som aldrig blev färdigställd, så jag antar att man i nuläget inte vet hur det står till med kungsörnarna i Markbygden. Det finns en hel del fornminnen inom Markbygden men där verkar man inte ha gjort någon uppföljning för att se om de är bevarade. Överhuvudtaget så kan man ställa sig frågan – Vem har kontroll på vad som händer i Markbygden? 
Men slutligen har jag två frågor till Piteå kommun som jag hoppas att få svar på – Ni arrenderar ut åtminstone fem olika markområden där det står vindkraftverk, ni får in x kronor för detta. 
Mina frågor är: Hur redovisar ni dessa pengar för Piteborna? och vad gör ni med dem?