Skicket på våra vägar är ett hot mot Sveriges tillväxt

I Sveriges sex nordligaste län finns 3 660 mil belagd statlig väg. Sträckan motsvarar ett knappt varv runt jorden. Vi är glada och stolta över varenda kilometer.

"I ett första steg måste Trafikverket lyssna på alla de remissvar som alla förmedlat samma budskap: Genomför inte hastighetsbegränsningarna", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"I ett första steg måste Trafikverket lyssna på alla de remissvar som alla förmedlat samma budskap: Genomför inte hastighetsbegränsningarna", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-12-28 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men när man färdas på dessa vägar är det omöjligt att inte både se och känna det bristande underhållet. För den som ändå tvekar så har Sveriges Radio respektive Motormännen konstaterat samma sak som vi: Norra Sveriges vägar är kraftigt eftersatta.

16 av de 20 sämsta riks- och länsvägarna ligger norr om Dalälven. Kvalitén på vägarna skiljer sig radikalt inom landet, med påtagligt sämre vägar i skogs- och glesbygdslän. Till råga på allt genomför Trafikverket just nu en hastighetsöversyn i hela landet, som är särskilt påtaglig i norra Sverige. På vägar utan mittseparering sänks hastigheten, vilket hos oss innebär de allra flesta vägarna. Mängder av sträckor planeras att skyltas om med nya fina 80-skyltar. Kvar blir potthålen, spåren och avsaknaden av viltstängsel.

För många trafikanter är hastighetssänkningarna droppen som får bägaren att rinna över. Det är ett hot mot hela landets tillväxt.

Vi, representanter för Socialdemokraterna i norra Sverige, är inte emot en ökad trafiksäkerhet. Tvärtom. Vi ser gärna ett fortsatt arbete för att minska olyckorna i trafiken genom exempelvis mitträckesseparering och säkrare korsningar. Men vi ser att trafiksäkerheten i första hand måste stärkas genom att skicket och underhållet av våra vägar förbättras. Vi kan aldrig acceptera sänkta hastighetsgränser som metod för Trafikverket att slippa rusta våra vägar.

Våra län motsvarar tillsammans 60 procent av Sveriges yta, och över en tredjedel av all belagd statlig väg finns hos oss. Trots det ser vi att vi förfördelas jämfört med andra delar av landet. Under flera år har den socialdemokratiskt ledda regeringen tillskjutit mer resurser till landsbygdens vägar.

Nu behöver vi en ny modell för hur medlen till vägunderhåll ska fördelas. Omfattningen av det nordliga vägnätet och den faktiska trafikmängden måste ges större vikt. I ett första steg måste Trafikverket lyssna på alla de remissvar som alla förmedlat samma budskap: Genomför inte hastighetsbegränsningarna.

Vägarna i norra Sverige är inte och får inte betraktas som ett särintresse. De är nödvändiga för svensk basindustri, för inhemsk och utländsk turism och för alla oss som bor och verkar i vår del av landet.