Skattebetalarna ska inte stå för industrins arbetskraft

Idén med att låta människor som flyttar norrut få sina studieskulder avskrivna är intressant, men det blir fel om vi skattebetalare ska betala för att industriägarna ska få arbetskraft. Det skriver Kjell Olsson i sin insändare.

Insändarskribenten Kjell Olsson om tanken med att avskriva studieskulder om arbetskraft flyttar norrut. (Arkivbild)

Insändarskribenten Kjell Olsson om tanken med att avskriva studieskulder om arbetskraft flyttar norrut. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

Insändare2024-03-28 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Nordnytt den 20 mars framförde vd:n för Industriarbetsgivarna, Per Hidesten, tanken att människor som flyttar norrut skulle kunna få sina studieskulder avskrivna. En intressant tanke. Men när jag började tänka efter så infinner sig några betänkligheter.

Det är ju staten som har lånat ut pengar till studierna. Om de avskrivs så får ju staten mindre pengar. Och det är våra skattepengar. Vi skattebetalare skulle alltså betala för att industriägarna skulle få arbetskraft. De som säger att de förstår sig på hur ekonomin fungerar brukar hävda att priset på en vara bestäms av tillgång och efterfrågan. Så om det är brist på arbetskraft så borde ju priset (lönen) höjas. Och det är precis vad han föreslår, fast att det är någon annan som ska betala. Om industrierna har svårt att hitta arbetskraft så borde de höja lönen och inte låta skattebetalarna betala.

Om en hälsocentral i inlandet i samarbete med staten bestämmer att avskriva till exempel en läkares eller tandläkares studieskuld för att locka hen till en långvarig anställning så är det en annan sak. Då är det allmänna, gemensamma som stöttas av våra skattepengar.