Huvudvärk, besvär i luftrören, utslag och eksem, det är några av de symtom som personal och barn upplever av sin inomhusmiljö på Porsnässkolan. Förtvålning av golvmattan och fuktmarkeringar i taken är orsaken. Hur den påverkar hälsan verkar ingen veta, men så kallade experter tror att kroppen klarar av 1–1,5 år utan att det påverkar hälsan. Tro är inte att veta, och i detta läge kan man inte chansa! Det är våra barn och deras lärare det handlar om!
Skolan ska byggas om i fyra etapper, där första beräknas starta efter höstlovet, varav hela mellanstadiet är etapperna 1–3. Vilket i sin tur betyder att de elever som går i åk 5 och 6 redan har gått i dessa dåliga lokaler i minst ett år. Att man sedan på mötet, som skolan och kommunen kallade till, har mage att inte ta det vi uppmärksammat gällande våra barn på allvar, gör en väldigt orolig upprörd och ledsen.
Till råga på allt så ska den offentliga upphandlingen endast gälla två baracker med två klassrum i varje, så de flesta elever kommer behöva vara kvar i sjuka skolmiljöer i flera år till.
Men eftersom det inte finns någon forskning om det är farligt eller inte, så kan vi väl göra ett byte? Fastighetsförvaltningen kan väl flytta till Porsnässkolan och arbeta där, så kan eleverna på mellanstadiet få använda lokaler i kommunhuset istället. Törs ni eller kommer ni välja att arbeta hemifrån för att vara på säkra sidan?
Det valet kan inte eleverna och lärarna göra. Här är det verkligen inte läge att vara efterklok!
Oroliga föräldrar
Svar direkt:
Skadan i Porsnäs centralskola består av en problematik med fuktvandring i betongplattan. När fukten når upp till golvmattan uppstår en kemisk reaktion i limmet mellan plattan och mattan, vilket kallas förtvålning. De materialprover som tagits och analyserats visar på fuktvandring i betongplattan och förtvålning av limmet under mattorna i ”mellanstadiedelen”, dock ännu inte i stor utsträckning i NO-delen. I en del av innertaket har gamla uttorkade fuktrosor upptäckts, dock finns ingen påväxt vare sig i tak eller golv.
Allt eftersom vi river och undersöker framkommer saker som kan komma att påverka planeringen för projektets fortsatta framdrift, förutsättningarna kan förändras.
En gemensam arbetsgrupp från utbildningsförvaltningen och fastighets- och serviceförvaltningen arbetar utifrån resultat av utredningar och provtagningar, vilket tillsammans med de tekniska förutsättningarna och verksamhetens krav styr planeringen för fortsatt arbete.
Den modulupphandling som genomförs omfattar fyra stora klassrum samt ett mindre, tre grupprum, ett mötesrum, åtta kontor, ett personalrum samt kringutrymmen som hallar, toalett och städcentral.
En dialog med enheten för arbetsmedicin på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har förts, och förs även fortsättningsvis. Dialogen förs för att vi ska få mer kunskap i syfte att fatta kloka beslut under projektets genomförande. Dialog förs även med representanter från kommunens miljö- och hälsoskydd.
Vårdnadshavare och pedagoger kommer även fortsättningsvis att få löpande information om projektet.
Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef, fastighets- och serviceförvaltningen