Ska våra barn offras på det ekonomiska altaret?

Är Piteå kommun villig att kliva fram ekonomiskt och säkerställa att Musik- och dansskolan kan fortsätta göra det vi är ålagda – att ge alla barn och unga i kommunen möjlighet att ta del av vår verksamhet? undrar lärare vid Musik- och dansskolan i Piteå.

Ska våra barn och unga offras på det ekonomiska altaret? Låt kultur vara fri och tillgänglig för alla, skriver "Lärare vid Musik- och dansskolan i Piteå". (Arkivbild)

Ska våra barn och unga offras på det ekonomiska altaret? Låt kultur vara fri och tillgänglig för alla, skriver "Lärare vid Musik- och dansskolan i Piteå". (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

Insändare2022-12-05 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En barnkör till julfikat, en dansföreställning på en konferensinvigning, en fanfar på prisutdelningen. Ni har sett dem i olika sammanhang, de kulturutövande barnen. Bakom ligger övningstimmar, drivna barn, föräldraengagemang och lärare som vill att barnen ska få lyckas och känna gemenskap. Musik- och dansskolan ska vara till för alla, för enligt artikel 31 i Barnkonventionen, numera svensk lag, har alla barn rätt att: ”till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet […] lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet”. I verkligheten har alla unga inte råd med terminsavgiften, möjlighet att få skjuts in till stan eller saknar olika förutsättningar för att ta del av vår verksamhet. Det är där utvecklingsbidragen för Kulturskolan, det som ska halveras fr.o.m. nästa år, kommer in. 

Förutom dans- och musikundervisning som ingår i vår ordinarie, avgiftsbelagda, verksamhet har utvecklingsbidraget utvecklat Musik- och dansskolan såhär: 

Barn med funktionsvariation får dansa i en egen dansgrupp. Språkutveckling med hjälp av sång för nyanlända barn. En kulturell mötesplats av och för kulturintresserade ungdomar. Öppna kvällar för unga som vill spela tillsammans, där de erbjuds lokaler, instrument och coachning. Barn i glesbygd får en musikstund och möjlighet till fördjupning i anslutning till skoldagen för att underlätta med transporter. Dansgrupper för att främja psykisk hälsa. Artistskola med sång och dans för mellanstadiebarn och grundkurs för unga i digitalt musikskapande. 

Allt detta är kostnadsfritt för eleverna, vilket gör att fler barn och unga kan delta i kulturell verksamhet. När kulturbidraget försvinner så drabbar det kulturliv och kulturverksamheter, men framför allt drabbar det barnen. Barn som bor i glesbygd, barn med särskilda behov, barn som vill utveckla sitt dans- och musikintresse. Alla barn. 

I en debatt i Sveriges Radio P4 Norrbotten (221123) menar Mattias Karlsson (M) att det inte är statens ansvar att finansiera kultur, utan upp till kommunen att prioritera och finansiera kulturskoleverksamheten. Är Piteå kommun villig att kliva fram ekonomiskt och säkerställa att Musik- och dansskolan kan fortsätta göra det vi är ålagda - att alla barn och unga i kommunen ska ges möjlighet att ta del av vår verksamhet? Eller ska våra barn och unga offras på det ekonomiska altaret? Låt kultur vara fri och tillgänglig för alla! 

Lärare vid Musik- och dansskolan i Piteå