Sjuktalen ett politiskt spel

Indragen sjukpenning är idag inte något mått på att man är frisk, skriver insändarskribenten Anna som är kritiskt till försäkringskassan.

Piteå-Tidningen, 13 juni 2018.

Piteå-Tidningen, 13 juni 2018.

Foto:

INSÄNDARE2018-06-18 15:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser att försäkringskassans tf generaldirektör varit i Piteå och jag förundras över deras retorik. Trots alla inspektioner och verkliga fall som presenteras om hur illa det fungerar och den förmodade orättssäkra hanteringen så verkar filosofin vara att aldrig erkänna några brister. I mina ögon så fungerar det så att kan man aldrig ta till sig av någon kritik eller av fakta så kan man aldrig bli bättre.

Med anledning av: ”Målet är lägre sjuktal”

Läs även: "Kvinnor sjukare i Piteå"

Sjuktalen minskar påstår försäkringskassan. Jag tycker att man ska säga sjukpenningtalen. För en indragen sjukpenning är idag inte något som helst mått på att en människa är frisk. Det är bara en politisk åtgärd där man inte längre vill stödja människor som är sjuka och ge dem rätt förutsättningar att komma tillbaka till egen försörjning.

Det som är intressant är att minska kostnaderna kortsiktigt utan att analysera konsekvenser eller ha ett långsiktigt kostnadsperspektiv. Dessutom har man riktat in sig på att minska utbetalningarna till kvinnorna? En grupp som redan har det trassligt med lägre löner och sämre pensioner än männen.

När försäkringskassan presenterar riktiga siffror, med uppföljning på hur det gått för alla utförsäkrade människor över tid samt kostnaderna för samhället i stort, först då kommer jag att tro på att politiken lyckats. Nu blir jag bara provocerad över försäkringskassans strutsbeteende.

Anna