Sex punkter för en hbtqi-vänlig kommun

Snart är det dags att rösta i valet 11 september, till riksdag, region och kommun. Vi hbtqi-personer påverkas av en rad beslut som fattas inom en kommun.

Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Piteå älvdal, vill att politikerna ska notera sex punkter för en hbtqi-vänlig kommun.

Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Piteå älvdal, vill att politikerna ska notera sex punkter för en hbtqi-vänlig kommun.

Foto: Håkan Öberg

Insändare2022-08-31 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det upp till politikerna att visa var ni står för att göra kommunerna i Pite älvdal, dvs Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog till en hbtqi-vänligare plats. 

Hbtqi-personer berörs direkt av om våra folkvalda politiker i kommunen är medvetna om att vi finns, behöver synliggöras och bemötas med kunskap och respekt. Det gäller saker som vår barnomsorg, äldreomsorg, grund- och gymnasieskolan, kultur och fritidsverksamhet, socialtjänst och familjerätt. 

Här är sex punkter som ni politiker bör uppfylla för att se till att göra era kommuner mer hbtqi-vänliga:

1. Ta ett helhetsgrepp för att skapa en trygg och öppen kommun. Starta ett hbtqi-råd inom kommunen som i Göteborg stad, och/eller involvera den lokala hbtqi-rörelsen i att skapa en kommunal handlingsplan för hbtqi-arbete som i Örebro kommun.

2. Se till att hbtqi-seniorer på äldreboende eller med hemtjänst får ett gott bemötande. Personalen ska utbildas om hbtqi-personers livsvillkor och kunna prata om sexualitet och identitet.

3. Säkerställ att skolan arbetar aktivt med likabehandling och att kompetensen hos lärarna finns för att leva upp till den nya läroplanen med fokus på “Sexualitet, samtycke och relationer”. Pedagoger vid förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidsgårdar ska ha kunskap kring normkritiks tänkande och hbtqi-frågor.

4. Öppna trygga mötesplatser för unga hbtqi-personer. En fjärdedel av unga hbtqi-personer har avstått från att delta i fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemötta. Det måste kommunen ändra på. 

5. Säkerställ transpersoners trygghet och rätt till att delta i idrott och främja hälsa: se till att kommunens lokaler, framförallt skolor, idrott- och fritidsanläggningar, erbjuder könsneutrala toaletter och omklädningsrum som komplement.

6. Möjliggör fortsatta Pridefiranden: kommunen ska stötta Pride-arrangemang i dialog med föreningslivet. 

RFSL Piteå älvdal både hoppas och förutsätter att ni politiker som väljs den 11 september kommer att arbeta med dessa frågor. Det handlar om att förbättra livet för oss hbtqi-personer, för att kunna leva och verka fullt ut här hemma i vår kommun.