Sekreterarbristen är ingen blixt från klar himmel

Det finns ingen "quick fix" för att lösa kompetensbristen inom yrkesgruppen, skriver "Medicinsk sekreterare" som menar att regionens bristande framförhållning nu sätter både patientsäkerheten och arbetsmiljön på spel.

Det är anmärkningsvärt att regionen inte haft mer koll på Lernias utbildning – den största källan till kompetensförsörjning för yrkesgruppen, skriver "Medicinsk sekreterare".

Det är anmärkningsvärt att regionen inte haft mer koll på Lernias utbildning – den största källan till kompetensförsörjning för yrkesgruppen, skriver "Medicinsk sekreterare".

Foto: Anne-Lie Andersson

Insändare2023-04-02 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som regionen borde ha jobbat proaktivt med och tagit höjd för på ett organisatoriskt plan ska nu lösas med kortutbildning och inhyrd personal som kostar skattebetalarna miljoner. Är det rimligt att regionens bristande framförhållning får sätta både patientsäkerheten och arbetsmiljön för en hel yrkeskår på spel för att lösa en situation vi alla borde ha sett komma?

Stora pensionsavgångar har både varit och kommer att vara ett stort problem en lång tid framöver för yrkesgruppen. Vi har inte på långa vägar utbildat tillräckligt många sekreterare för att fylla alla vakanser. Men notera att det inte har berott på för få sökanden till Lernias utbildning (hundratals har sökt vid varje intag) utan snarare på att Lernia inte fått förfördela sökanden från Norrbotten. Platserna har istället fyllts av studenter från hela Sverige och i slutändan har bara en handfull sekreterare gått ut i arbete inom regionen. Detta problem förstärktes när Lernia under pandemin valde att lägga utbildningen på heldistans. Det är anmärkningsvärt att regionen inte haft mer koll på Lernias utbildning - den största källan till kompetensförsörjning för yrkesgruppen. 

Hur skulle det vara om regionen såg sig om i befintlig organisation för att lösa krisen? 

Se först och främst till att stoppa sekreterarflykten från regionen och ge oss anledningar att stanna kvar. Erbjud oss rimliga ingångslöner – 24 500 kronor är inte mindre än ett hån efter två års YH-studier. Ge oss en skälig löneutveckling där kunskap, erfarenhet och ansvar faktiskt avspeglas i lönekuvertet. Erbjud oss förbättrade arbetsvillkor med en god fysisk och psykisk arbetsmiljö och inte minst kontinuerlig kunskapsutveckling. 

Men vi har också många andra idéer som vi hade kunnat dela med oss av om ni faktiskt bjöd in oss till en dialog.

Vi hävdar fortsatt att det inte finns någon "quick fix" för att lösa kompetensbristen för medicinska sekreterare. Det krävs en gedigen och långsiktig satsning från grunden för att höja yrkets status. Regionen måste värna om patientsäkerheten och framförallt stötta medicinska sekreterares kompetens i vården. Det är vida känt att medarbetare som känner sig stolta över det arbete de utför är mer engagerade och samarbetsvilliga och trivs bättre på jobbet. De producerar också bättre. Misslyckas man med att skapa en känsla av samhörighet riskerar man i stället att förlora kompetent personal.