Satsa på bra balans mellan stadsbygd och landsbygd

I Piteå kommun bor hälften av befolkningen i stan och hälften på landsbygden. Det är viktigt att fortsatta satsningar sker på landsbygden för att utveckla de fem landsbygdscenta.

För drygt ett år sedan invigdes en ny lekplats i Sjulnäs. Enligt Skol och landsbygdspartiet handlar det om en pusselbit för att få ett fungerande vardagsliv ute på landsbygden. (Arkivbild)

För drygt ett år sedan invigdes en ny lekplats i Sjulnäs. Enligt Skol och landsbygdspartiet handlar det om en pusselbit för att få ett fungerande vardagsliv ute på landsbygden. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Insändare2020-12-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rosvik, Norrfjärden, Roknäs/Sjulnäs, Hortlax och Jävre är alla upptagna i en antagandehandling från 2018. Dessa landsbygdscentra är viktiga för vår kommun i arbetet för hållbar utveckling i hela kommunen.

Utvecklande landsbygdscentra ger ett bra nät av service vilket är en förutsättning till att bland annat unga familjer vill flytta in till någon av de utpekande områdena.

För att de fem utpekade landsbygdscentra ska utvecklas så krävs att:

1. Ekonomiska medel tillsätts.

2. Ett aktivt samarbete mellan Piteå kommun och aktörer på orten – föreningar, fastighetsägare med flera intressenter. Vill särskilt peka på bygdeföreningarnas betydelse i ambitionen att fånga upp och föra vidare olika idéer som är utvecklande för respektive ort. Bygdeföreningarna blir då navet och drivkraften för området. Av den anledningen uppfattas dom som medspelare i samarbete mellan kommunen och respektive område.

Om Piteå kommun, vars målsättning år 2030 att 46 000 invånare skall uppnås, måste en del satsningar ske på de olika centran. Kollektivtrafiken är viktig för att underlätta transport och vardagsliv för människor som inte har möjligheten till biltransporter. Det är ju ofta barn och unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning, äldre och nyanlända som drabbas vid en förändring av kollektivtrafiken.

En satsning på seniorboende på respektive centra torde vara en god investering och en hållbar satsning för en åldrande befolkning och bidrar till en kostnadseffektiv resursplanering. Genom att äldre personer får tillfälle att bo kvar på orten och byta till en mer lättskött bostad till exempel seniorboende kan ju unga personer köpa deras respektive hus. Därigenom förhindrar man ett segregerat boende och bidrar allmänt till områdets välmående. Detta genom att äldre har möjlighet att bo kvar inom det område som man levt i under många år och yngre kan flytta in i deras hus.

Om respektive område har barnomsorg, handel, skolor, lekplatser för barn och annan offentlig och privat service inom relativt nära avstånd från bostaden, underlättas familjeliv och vardagsliv. Detta i förening med trygga och säkra gång- och cykelvägar blir området attraktivt och en bra balans upprätthålls gentemot centralorten. En fortsatt satsning på landsbygden blir då inte "läpparnas bekännelse" utan understryker kommunen som helhet som många vinnlagt sig om att framföra.

Skol och landsbygdspartiet

Anders Nordin, Ulf Grahn och Joel Viklund