Satsa på äldreomsorgen i Norrbotten!

Att vårda äldre är inget enkelt jobb. PRO kräver nu en framtida kvalitativ äldreomsorg och att de får vara delaktiga i utformningen av den.

"För det första måste betydande resurser tillföras för att kunna åtgärda bristerna i äldreomsorgen", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"För det första måste betydande resurser tillföras för att kunna åtgärda bristerna i äldreomsorgen", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-12-23 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi nu går in i ett nytt år lämnar vi ett mörkt 2020 bakom oss. Med nästan 8 000 bekräftat avlidna och 357 000 insjuknade i covid-19 i Sverige, har den rådande pandemin skördat offer i alla åldrar. Hårdast drabbade är sköra äldre. Inte minst konstaterar coronakommissionen att det finns strukturella brister inom äldreomsorgen, brister som var kända sedan tidigare. 

Under en lång rad år har äldre inte fått tillräckligt god vård och omsorg, eftersom äldreomsorgen inte har prioriterats. Nyligen tillkännagav regeringen sina planer på att införa en äldreomsorgslag, med höjda ambitioner för omsorgen. Det har PRO kämpat för under lång tid och vi är glada över beskedet, men redan nu måste saker hända. 

Mer pengar krävs, personalens arbetsvillkor måste förbättras och vi äldre måste involveras i arbetet för att skapa en god äldreomsorg med hög kvalitet.

Inför 2021 har landets alla kommuner fått ett tillskott av pengar från regeringen som är öronmärkta för äldreomsorgen. Detta var en absolut nödvändighet och PRO förutsätter att regeringen även fortsättningsvis kommer att avsätta pengar för att bygga en högkvalitativ omsorg.

Det är i Sveriges 290 kommuner som lokala politiker avgör förutsättningarna för äldreomsorgens framtid. I Norrbotten innebär det riktade statsbidraget 167 miljoner kronor årligen. PRO kommer att bland annat att bevaka att dessa pengar används för att förbättra kvaliteten äldreomsorgen. Det mycket viktigt att vi äldre, exempelvis genom de kommunala pensionärsråden, bjuds in att påverka hur vi tillsammans ska skapa en bättre rustad omsorg där såväl äldre som personal mår bra.

För det andra kräver vi att personalen ska ha goda arbetsvillkor och utbildning som ger rätt kompetens. Delade turer, tillfälliga anställningar, ofrivillig deltid, underbemanning och minutscheman måste försvinna. För att kunna rekrytera medarbetare till äldreomsorgen i framtiden måste arbetet göras mer attraktivt. På så sätt förbättras också omsorgen om de äldre.

Slutligen menar vi att politiken måste ta ett större ansvar för att samordna kommunal- och regionalvård så att äldreomsorgen har tillräcklig tillgång till läkare och sjuksköterskor. Landets äldre har rätt till en individuellt medicinsk bedömning och en trygg vård.  

Nu går vi mot ljusare tider. Från vår sida hoppas vi att 2021 blir året då äldreomsorgen kommer att stå mycket högt upp på den politiska dagordningen i Norrbotten. Det är hög tid att vända utvecklingen!