Satsa er ur vårdkrisen Region Norrbotten

Vårdförbundet har varit och är kritiskt mot regionens agerande i frågor som rör vårdpersonalens arbetsmiljö och villkor. Vi har under flera år bedrivit fackligt påverkansarbete för att förmå regionen att lyssna.

"Det är hög tid att regionledningen ta åt sig av kritiken och lyssnar på våra förslag till lösningar", skriver Vårdförbundets styrelse avdelning Norrbotten. (Arkivbild)

"Det är hög tid att regionledningen ta åt sig av kritiken och lyssnar på våra förslag till lösningar", skriver Vårdförbundets styrelse avdelning Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Elisabeth Hedman

Insändare2022-01-11 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett stort missnöje med arbetsmiljön vilket resulterat i flertalet anmälningar till Arbetsmiljöverket, uppsagt samverkansavtal och frivilliga uppsägningar. Oron är stor i organisationen och det råder en uppenbar förtroendekris. Det är hög tid att regionledningen ta åt sig av kritiken och lyssnar på våra förslag till lösningar. Här är Vårdförbundets krav för en mer välfungerande hälso- och sjukvård i Norrbotten:

Bli en attraktiv arbetsgivare. Regionen behöver göra hemläxan och förbättra sin personalpolitik. Här finns inga genvägar: vi behöver en sundare arbetsmiljö där vi både hinner äta lunch och kompetensutvecklas, där vi orkar jobba heltid och kan kombinera arbete och privatliv. Det krävs förbättrade villkor med hälsosamma arbetstider och vi måste givetvis fortsättningsvis få vår lagstadgad semester beviljad i tid under sommarmånaderna men även övriga tider under året så att semesterberget inte fortsätter att växa.

En god arbetsmiljö så vi håller ett helt yrkesliv. För att kunna garantera en god och säker vård måste regionen kunna rekrytera fler kollegor med rätt kompetens. Nu krävs krafttag i form av ett systematiskt arbetsmiljöarbete för att återskapa personalens förtroende. En början är att den nya ledningen säkrar en förbättrad facklig samverkan och lyssnar på vad vårdproffsen och arbetsmiljöforskningen säger. 

Fler kollegor med rätt kompetens. De senaste åren har en mängd sjuksköterskor sagt upp sig på grund av dålig arbetsmiljö, med för få kollegor och för hög belastning, men också på grund av missnöje med de förändrade arbetstidsmodellerna. Det saknas exempelvis minst åtta barnmorskor bara på Sunderby sjukhus för att upprätthålla full bemanning på förlossningen och BB. Det är ett av flera exempel vi ser också att primärvården i Norrbotten har ett mycket ansträngt läge med en alldeles för låg bemanning av sjuksköterskor.

Bättre löneutveckling över tid. Region Norrbotten ligger på en 13 plats av alla 21 regioner när det gäller medellön för Vårdförbundets medlemmar 2020. Region Norrbotten behöver ligga i framkant vad det gäller löner för att kunna rekrytera och behålla personal och vara en attraktiv arbetsgivare. Skyll inte på ekonomin – ni måste satsa på medarbetarna för att komma ur krisen. Lösningar finns i form av lönesatsningar på ”särskilt yrkesskickliga” inom ramen för kollektivavtalet mellan Vårdförbundet och SKR och Sobona i syfte att behålla och rekrytera nyckelkompetenser. 

Fler specialistutbildade. Regionen har brist på specialistsjuksköterskor och det beror bland annat på att utbildningen inte lönar sig ekonomiskt för individen. Lösningen är att teckna kollektivavtal enligt Vårdförbundets modell för utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön. Statliga pengar finns avsatta för detta – när ska vår region göra som andra regioner och erbjuda sjuksköterskor specialistutbildning via AST? 

Det finns redan en vårdskuld att hantera gentemot patienterna och dessutom en ”arbetsmiljöskuld” mot medarbetarna. Regionen behöver visa i handling att de har förstått vad vårdpersonalen säger. Vårdförbundet har regelbundna möten med politiker för att förmedla vad som är medlemmarnas krav så att invånarna i Norrbotten i slutändan får den vård de har rätt till.