Samverkan krävs för kommunens utveckling

Flera av de projekt och det arbete som görs för att göra Piteå attraktivare inom flera prioriterade områden motarbetas tyvärr av en liten klick invånare som enbart verkar se sin egen lilla värld, skriver Anders Henriksson.

Det avsätts cirka 5 miljoner för projekt för att göra Piteå attraktivt inom flera prioriterade områden som skogligt, kulturellt, besöksnäring, gröna näringar och handelsstödjande insatser. Jag upplever att flera av dessa motarbetas av ett fåtal innevånare som enbart verkar se till sitt, skriver Anders Henriksson.

Det avsätts cirka 5 miljoner för projekt för att göra Piteå attraktivt inom flera prioriterade områden som skogligt, kulturellt, besöksnäring, gröna näringar och handelsstödjande insatser. Jag upplever att flera av dessa motarbetas av ett fåtal innevånare som enbart verkar se till sitt, skriver Anders Henriksson.

Foto: Ylva Forslund

Insändare2023-10-17 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är ofta med som åhörare både på KS och KF men ser sällan eller nästan aldrig någon från media. Som det senaste KS var det flera intressanta dragningar som borde komma allmänheten till livs. Tillväxtpolitiska resursen presenterade sina spjutspetsområden för en proaktiv utveckling av kommunen. Bland annat den forskning som sker i Piteå med internationella forskare i en omfattande skala vad gäller vätgasens brukning för miljön. Miljöteknologisk utveckling av olika kompositer där en stor expansion sker i dag i Piteå. De gröna näringarnas, främst jordbrukets utveckling. Där ett lokalt projekt arbetar för lokalproducerad konstgödsel. Marktillgång för odling som är av stor betydelse för jordbruket. Lokala inköp av lokalproducerade livsmedel verkar hämmande då efterfrågan överstiger produktionen. Inköpen sker utanför vår region och lokala jordbrukarnas förutsättningar reduceras ytterligare. Vi har i dag en självförsörjningsgrad på 32,47% inom kommunen. I Sverige totalt cirka 50%. Detta är ett mål som lantbruket anser vi borde nå. För jämförelse så har Finland en självförsörjningsgrad på 100%. Vi har samma förutsättningar som Finland och kan dom så varför kan inte vi? Bemanning inom jordbruket är 50% av verksamma 60 år eller äldre. Jordbruket ger 2,51 årsarbeten extra där varuproducerande ger ca 1,42 arbetstillfällen.

Det avsätts cirka 5 miljoner för projekt för att göra Piteå attraktivt inom flera prioriterade områden som skogligt, kulturellt, besöksnäring, gröna näringar och handelsstödjande insatser. Jag upplever att flera av dessa motarbetas av ett fåtal innevånare som enbart verkar se till sitt. Några exempel, Race Of Champion som ses av cirka 1,1 miljoner i Sverige samt sänds i cirka 100 länder. Svenska rallyt är en värdsomspänd tävling som följs av motsvarande publik. Där kivades några aktörer som innebar att man från Svenska Rallyts bestämde sig att lämna till förmån för Umeå-Vännäs-Vindeln. Samverkan krävs.

Tänk till innan ni klagar på lite liv och rörelse. Det är trots allt detta som skapar en levande kommun som man vill bo, verka och utvecklas i. Det är detta som attraherar till inflyttning. Vi har inflyttade från flera länder, bland annat Holland, flera med i Piteå saknad men efterfrågad kompetens.
Bor själv nära ett nöjesområde och blir alltid upprymd då det börjar röras på våren, man hör glada barnskratt, tjoande äldre som trivs. Tyvärr blir det tyst alltför fort på hösten.