Samhällsfarligt att gå hem när vi slutar?

"Redan före covid-19 var sjukvården ansträngd och arbetsbelastningen hög. Under pandemin fick vi hyllningar och applåder när vi iklädda stridsmasker och skyddskläder gick rakt in i det som andra fruktade. Politiker och tjänstemän lovade satsningar på sjukvården efter vår hjälteinsats, men i samma veva som smittan avtog bleknade löftena", skriver Jenny Narvesjö, leg. röntgensjuksköterska.

"Något så självklart som att få hem i tid är inte alls givet för vård- och omsorgspersonal som tvingas betala med sin fritid för att sjukvården ska gå runt", skriver Jenny Narvesjö, röntgensjuksköterska. (Arkivbild)

"Något så självklart som att få hem i tid är inte alls givet för vård- och omsorgspersonal som tvingas betala med sin fritid för att sjukvården ska gå runt", skriver Jenny Narvesjö, röntgensjuksköterska. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Insändare2024-04-26 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2023 jobbade Vårdförbundets medlemmar mer än 3 miljoner övertidstimmar. Det motsvarar 1 700 heltidstjänster och är alltså sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor som behövs, men inte finns. Något så självklart som att få hem i tid är inte alls givet för vård- och omsorgspersonal som tvingas betala med sin fritid för att sjukvården ska gå runt. 

En kollega kanske är sjuk och behöver ersättas, någonting måste göras klart, det kommer in många akuta patienter och verksamheten klarar helt enkelt inte av att ge en patientsäker vård med den personalen som finns. En verksamhet som bygger på att vi ställer upp är ett tydligt systemfel, men ingenting nytt.

 

Redan före covid-19 var sjukvården ansträngd och arbetsbelastningen hög. Under pandemin fick vi hyllningar och applåder när vi iklädda stridsmasker och skyddskläder gick rakt in i det som andra fruktade. Politiker och tjänstemän lovade satsningar på sjukvården efter vår hjälteinsats, men i samma veva som smittan avtog bleknade löftena. Kvar fanns en fullständigt urlakad vårdpersonal och ett enormt berg av patienter som hade tvingats vänta på vård under pandemiåren. Samtidigt ökar inflödet av patienter konstant eftersom befolkningen blir allt äldre.

Oroväckande rapporter visar att fyra av tio unga medlemmar överväger att lämna sjukvården på grund av stress och orimlig arbetsbelastning. 30 procent av medlemmarna jobbar deltid för att de inte orkar mer och sjukskrivningarna bara ökar. Vi kan inte leva för att jobba – vi vill jobba för att leva! 

Därför kräver Vårdförbundet bättre och hållbara arbetsvillkor för oss som tar hand om dig när du blir sjuk eller din anhörig som ramlar och gör sig illa mitt i natten. Med sänkt veckoarbetstid skulle fler lockas till heltidsarbete och slippa gå miste om lön och pension och det, i kombination med en god löneutveckling, är viktiga pusselbitar i arbetet med att göra vårdyrkena attraktiva. Sveriges kommuner och regioner och Sobona håller inte med.

Därför har Vårdförbundet varslat om blockad mot nyanställningar samt övertids- och mertidsarbete med start den 25 april klockan 16. Syftet är att synliggöra hur få vi på golvet faktiskt är och det systemfel som finns. Att vi står upp för oss själva har kallats för samhällsfarligt i media, men är det inte mer samhällsfarligt att bli omhändertagen av slutkörd vårdpersonal som riskerar att göra fel? Nu håller vi i och håller ut – för att vi är viktiga och värda mer!