Är det inte dags för kommunen att ta ordentligt tag på arbetssituationen på Berggården? Känner många som skulle kunna jobba där men det finns ingen introduktion och handledning för nybörjare. Min sambo, som är född i Sydostasien var där på provperiod våren 2023. Hon berättade att hon blev ofta lämnat ensam med boenden och särskild en gång hade boenden fått ett raseriutbrott när hon skulle mata hen. Hon blev väldigt skraj och ville sluta per omgående. Hon pratar helt förståeligt svenska, idag ännu bättre men då klarade hon inte journalföring på grund av att hon inte klarade skriva på svenska.
Hon kunde inte ta upp händelsen med ledningen, de har ju lite annan arbetskultur i Asien på det. Men hade hon kunnat få stöd för behandla situationen hade hon nog kunnat jobba vidare inom äldrevården. Så kunnig handledning och stöd i form av samtal, och mer personal är det första för att få personalen att stanna, samt att lönen blir efter vad den är värd. Idag vägrar hon att ens tänka på att jobba inom äldrevården utan söker sig till andra arbeten. De har ju en omfattande nätverk i deras bekantskap och när det goda ryktet sprids kommer fler av dem att söka jobb inom vården.
Låg intresse för jobben inom kommunala äldrevården kan inte bero på pengar när man samtidigt betalar enorma summor för att köpa chefer ut från sina tjänster. Klart de ska ha ett skydd de med men om det handlar deras eget felhandlande eller okunskap då ska ingen avgångsersättning utgå utan de får söka andra jobb som vi andra gör.
Hur tänker kommunen?
Svar direkt:
Tack för din synpunkt och dina tankar om hur det är att arbeta inom äldreomsorgen i Piteå kommun. Vi välkomnar alltid synpunkter och kritik, det är en viktig del i vårt förbättringsarbete.
Vi beklagar din sambos tråkiga upplevelse av oss som arbetsgivare, det är mycket olyckligt att situationen inte gick att lösa där och då.
För oss är det en prioriterad fråga att välkomna och ta väl hand om nya medarbetare. Efter varje avslutad sommarperiod följer vi upp våra nya medarbetares upplevelser av arbetsplatsen, mottagandet och introduktionen. Vi har också i omgångar lämnat ut enkäter till de vikarier som jobbat hos oss under sommaren, allt i syfte att samla in information som kan leda till förbättringar i verksamheten.
Socialtjänsten har ett pågående utvecklingsarbete inom introduktion och handledning av praktikanter och nyanställda genom bland annat en förändrad handledarorganisation och utbildningsinsatser. Vi reflekterar och arbetar med kompetensförsörjningsfrågor tillsammans med de fackliga organisationerna under hela året. Kompetensförsörjning och introduktion är en av våra viktigaste frågor. Våra anställda i socialtjänsten kan följa arbetet via vårt intranät. Socialtjänsten har även beviljats pengar från Europeiska socialfonden till en förstudie för att jobba vidare med framtidens kompetensförsörjning. En enkät har gått ut till samtlig tillsvidareanställd personal inom socialtjänsten för att få in tankar och idéer.
Vi hoppas och tror att vi kommit längre i arbetet med bemötande, handledning och introduktion idag jämfört med våren förra året.
Det är självklart för oss att medarbetare ska kunna prata med sin närmaste chef om de upplever att arbetsmiljön behöver förbättras eller om förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete saknas. Detta gäller samtliga, både ordinarie personal likväl som nyanställda och vikarier i verksamheten.
Om ytterligare dialog önskas är ni varmt välkomna att kontakta någon av oss som arbetar i socialtjänsten.
Vänligen
Carina Sjaunja, avdelningschef särskilt boende för äldre
Eva Börjesson Öman, socialchef