Pandemins ekonomiska konsekvenser kan aldrig jämföras med förlusterna av människoliv eller med det lidande som många sjuka fått utstå, men de får heller inte underskattas.
Tjänstesektorn är en jobbmotor av sällan skådat slag. Innan coronakrisen slog till med full kraft stod tjänstesektorn för 36 procent av alla jobb i Norrbottens län, privat vård, skola och omsorg borträknat. Siffrorna avser 2018, SCB:s färskaste, och visar på sektorns stora betydelse för regionen.
Regeringens räddningspaket har visserligen dämpat den ekonomiska härdsmältan men risken är fortfarande överhängande för ökande antal konkurser och varsel.
Den ekonomiska krisen som pandemin föranlett tydliggör vikten av öppenhet och internationell handel samt betydelsen av fri företagsamhet för ekonomisk tillväxt och jobbskapande. Spelar vi korten rätt, finns det en god möjlighet att 2020 blir ett tillfälligt hack i tillväxtkurvan. Om inte, löper vi risken att krisen dröjer sig kvar och skadar ekonomin på djupet.
Almega har tagit fram tio förslag för en återstartad ekonomi med goda, långsiktiga tillväxtförutsättningar. Paketet omfattar kickstarts-, hållbarhets- och tillväxtinvesteringar på drygt 150 miljarder.
1. Sänk företagens kostnader för att anställa, arbetsgivaravgiften, så att arbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå.
2. Sänk tjänstemomsen temporärt för att få igång konsumtionen.
3. Investera i digital infrastruktur som snabbt bredband och 5G.
4. Reformera Lagen om anställningsskydd samt Arbetsförmedlingen.
5. Främja arbetsgivarnas och arbetstagarnas investeringar i kompetensutveckling genom att införa ett kompetensavdrag.
6. Beta av den växande vårdskulden genom att ta hjälp av fristående vårdgivare.
7. Expertskatten gör det lättare att rekrytera utländsk expertis till Sverige. Tyvärr har Sverige hårdare krav än övriga OECD-länder. Förläng tiden med lägre expertskatt från tre till fem år.
8. Inför skattelättnader för att stimulera klimatkompensering och hållbara investeringar.
9. Tidigarelägg den nationella planen för järnvägens upprustning. Bygg nya stambanor och öka kapaciteten för godstransporter på järnväg.
10. Så länge smittspridningen pågår i samhället bör staten ta den sjuklönekostnad som överstiger den genomsnittliga sjuklönekostnaden som rådde innan pandemin.