En praktisk utbildning som dans är går inte att jämföra med till exempel samhällsvetenskapsprogrammet. Dock är båda programmen högskoleförberedande vilket ger eleverna, oavsett vilket av programmen man väljer, samma möjligheter till fortsatta studier.
För det andra – Piteå kallar sig gärna för kulturstad och dessutom arbetar man för jämställdhet och mångfald. Om dansen inte får finnas kvar så kan man styrka den fina kulturtiteln. Dansen lockar mest flickor och ger dem möjlighet till stark personlig utveckling. Tas denna möjlighet bort så riskerar vi att de söker sig till andra kommuner (sämst för Piteå med tanke på befolkningssiffrorna) eller ännu värre – den psykiska ohälsan blir större och därmed ökar kostnaderna.
För det tredje – pappersmiss på kommunhuset. Mycket beklagligt och har politikerna tänkt på vilken stress, oro och osäkerhet man skapar för våra ungdomar? Gymnasievalet ska vara spännande, roligt och någonting man ser fram emot.
Jag uppmanar politikerna i Piteå att ta in vidden av detta. Att läsa alla artiklar som skrivits i Piteå-Tidningen under den senaste tiden. Att lyssna på radioinslagen i P4 Norrbotten. Att kolla in namninsamlingen (Låt DANSA få stanna!) som i skrivande stund har 2 370 underskrifter på att man vill ha ett levande Piteå.
Avslutningsvis – Går det att söka dans som gymnasieval 2021?
Så frustrerad över hur dansutbildningen hanterats
För det första – det är inte få sökande till utbildningen. Det finns 14 platser per årskurs och i nuläget är det nio elever i årskurs ett samt 11 elever i årskurs tre.
"Har politikerna tänkt på vilken stress, oro och osäkerhet man skapar för våra ungdomar? Gymnasievalet ska vara spännande, roligt och någonting man ser fram emot", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)
Foto: Sanna Eriksson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.