Det är svårt att veta vilka åsikter som finns bakom ett namn som ”Kyrkans framtid” eller ”Kyrkans väl” något som sannolikt påverkar valdeltagandet.
Jag är vänsterpartist och aktiv i politiken men har alltid tillhört Svenska kyrkan. Som medlem har jag många synpunkter på kyrkans organisation och hur kyrkans arbete bedrivs i olika delar men har också stor respekt för den som samhällsinstitution och erkänner dess betydelse för både samhället och för den enskilde individen.
Jag är engagerad i ViSK (Vänstern i Svenska kyrkan) – främst av två skäl. Dels för att jag anser att våra partier inte ska bedriva kyrkopolitik. I partierna finns många som inte är medlemmar i Svenska kyrkan och som tillhör andra religioner eller trossamfund. Kyrkans styrning är en sak för dess medlemmar och partipolitiken ska hållas utanför.
Det andra skälet är att jag ställer mig bakom den humanism och etik som finns i det kristna budskapet och vill förtydliga det i alla delar. Arbetet för människovärdet först och främst och att ta hand om skapelsen det vill säga stärka kyrkans miljöarbete, solidariteten med fattiga och utstötta, värna dem som behöver vårt stöd, ge skydd och amnesti till förföljda, ge stöd och tröst i svåra tider och att finnas som en fast och trygg punkt i en snabbt föränderlig värld. För mig samlas ideologi med de existentiella frågorna i den värdegrund som ViSK går till val på.
Allt färre kandidater ställer upp i kyrkovalet framgick av en artikel i lokaltidningen nyligen. Det kan vi inte påstå gäller för ViSK, tvärtom. Vårt engagemang och medlemstal växer och vi har registrerat 78 kandidater till kommande val i Luleå stift att jämföra med färre än 20 kandidater vid förra valet. Det gör mig glad. Rösta i kyrkovalet den 19 september.