Risk att Älvsbyn går back även 2020

Älvsbyns kommun måste spara många miljoner, konstaterar skribenten som dock hoppas att folket på golvet, i vård och omsorg, inte ska drabbas.

Älvsbyns kommun måste spara många miljoner, konstaterar skribenten som dock hoppas att folket på golvet, i vård och omsorg, inte ska drabbas.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2019-10-22 14:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

På insändaren "Vad är sanningen om Älvsbyns budget" (22/10).
Kunde inte bevista kommunfullmäktigemötet i Älvsbyns kommun utan har istället suttit och sett på mötet på YouTube nu i kväll. Har konstaterat att kommunen per 31 augusti ligger 16 miljoner back jämfört med budgeten på 2 miljoner plus, det vill säga ett underskott i ramarna med 14 miljoner – och det är ju inte speciellt förvånande.

Ska bli intressant att se om det blir paniksparande eller om man tar att man kanske inte hinner spara 14 miljoner fram till nyår. Sedan så har vi det här med budgetramarna för 2020 där S vill spara dryga 11 miljoner och C 22 miljoner och som väntat vann ju S-förslaget ganska klart eftersom SD föga förvånade stödde det med tanke på deras inställning när det gäller omsorg. 

Läste med intresse Göran Lundströms insändare och jag uppskattade också hans förklaring till varför de vill spara dubbelt så mycket än vad S vill då de tar SKL:s siffror på allvar – att den kommunala verksamheten i Älvsbyn är hela 66 miljoner dyrare än motsvarande kommuner. Men det gör ju inte S, V och SD och risken är ju uppenbar att kommunen nu kommer att gå back även 2020. 

Men jag tror faktiskt inte att centerns budgetförslag heller skulle ha givit en budget i balans, jag tror inte att det går att spara så mycket pengar på så kort tid. Men om man i äldreomsorgsutredningen kommer fram till att det handlar om OH-kostnader hoppas jag man då gör något åt dem oavsett om det handlar om internhyror eller en ineffektiv ledningsorganisation så man inte ger sig på medarbetarna på golvet som utför det verkliga jobbet.