Registrera alla hjärtstartare och rädda liv

Cirka 6 000 hjärtstopp rapporteras årligen utanför sjukhus i Sverige. Upp till 70 procent fler liv kan räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre till fem minuter. Då gäller det att det finns en hjärtstartare nära.

För att HLR med hjärtstartare ska fungera krävs att de som äger och ansvarar för en hjärtstartare ser till att den är startklar när den behövs, skriver Anita Berglund, Hjärt-Lung-föreningen i Piteå.

För att HLR med hjärtstartare ska fungera krävs att de som äger och ansvarar för en hjärtstartare ser till att den är startklar när den behövs, skriver Anita Berglund, Hjärt-Lung-föreningen i Piteå.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2022-10-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år i oktober genomför Riksförbundet Hjärt-Lung kampanjveckan HLR-veckan. HLR står för hjärt-lungräddning. Att lära sig HLR är något av det viktigaste man kan göra, och i Piteå kommer lokalföreningen att visa HLR vid fyra tillfällen under hösten i Gallerian.

Av de cirka 6 000 hjärtstopp som varje år rapporteras utanför sjukhus i Sverige överlever cirka 650 personer, alltså endast ungefär var tionde person. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre till fem minuter. Då gäller det att det finns en hjärtstartare nära. 

För att HLR med hjärtstartare ska fungera krävs att de som äger och ansvarar för en hjärtstartare – kommuner, företag, organisationer och andra – nu ser till att just er hjärtstartare är startklar när den behövs. Här är fyra enkla steg:

1. Registrera din hjärtstartare i www.hjartstartarregistret.se

2. Se till att hjärtstartaren är rätt skyltad med den internationella standardiserade skylten.

3. Finns personer med utbildning i hjärt-lungräddning kopplade till hjärtstartaren? HLR-rådet rekommenderar repetition av hjärtlungräddning varje år. Riksförbundet Hjärt-Lung erbjuder kurser genom våra föreningar.

4. Finns rutiner för underhåll? Det ska finnas en person som ansvarar för att kontinuerligt kontrollera batteriets funktion och elektrodernas hållbarhetsdatum.

Om alla som äger en hjärtstartare följer stegen ovan kan vi rädda liv.

Anita Berglund

Ordförande i Riksförbundet Hjärt-Lung Piteå