Cirka 34 000 lägenheter påbörjades under första halvåret 2021. Detta efter ett år där byggsektorn slog många förståsigpåare med häpnad. En stor förtjänst till att det byggs så mycket och att sysselsättningen kan hållas uppe är det investeringsstöd som regeringen har infört. Nästan 50 000 lägenheter har på fem budgetar sedan 2016 beviljats stöd. Stödet är så populärt att regeringen bestämt sig för att tillföra ytterligare medel i budgeten för nästa år. Regeringen har sett det behov som finns och tillmötesgår det fullt ut med ytterligare 650 miljoner kronor. Nu ligger avgörandet hos V och C om vi ska kunna bygga än fler lägenheter.
Stödets betydelse för produktionen av hyresrätter med lägre hyror och bättre klimatavtryck kan inte underskattas. När M, KD och SD drev igenom sin budget för 2019 blev det tvärnit i systemet. Tusentals lägenheter som bara väntade på att få börja byggas blev stoppade i samma veva som de högerkonservativas budget vann. Med tanke på att byggsektorn står för ungefär 11 procent av vår bruttonationalprodukt (BNP) är det ett hårt slag både mot alla som letar efter en bostad och mot sysselsättningen inom byggbranschen om förslaget stoppas på samma sätt.
Fördelen med det nuvarande investeringsstödet jämfört med de stöd som funnits tidigare är att konstruktionen av det genom så kallad normhyra gör att stödet i huvudsak tillfaller hyresgästen. En maxhyra sätts. Stöden gör det också möjligt att ställa krav på att det ska byggas mer klimatsmart. Lägenheterna kan sedan efterfrågas av alla vilket ger stöden legitimitet som en del av den generella välfärdspolitiken.
Klimatet är tillsammans med den skenande ojämlikheten den största utmaningen som Sverige och världen står inför. Därför införs klimatdeklarationer för flerfamiljshus från och med 2022. Dessa deklarationer innebär att en byggnads hela klimatpåverkan ska redovisas från början. Tillsammans med att regeringen inför ett renoveringsstöd som riktar in sig på energieffektiviseringar i befintligt bestånd ges byggsektorn stora förutsättningar att klara av den nödvändiga klimatomställningen. Klimatdeklarationerna kommer driva på en mer klimatsmart användning av byggmaterial vilket är något som blivit helt uppenbart i ljuset av sommarens diskussion kring betongproduktionen i Sverige.
Bostaden är en rättighet som är inskriven i vår grundlag. Det kräver att vi tar ett kollektivt ansvar. Därför måste bostadspolitiken ses som en fullvärdig del av den generella välfärdspolitiken. Vi är också skyldiga att värna vår planet och efterlämna den i ett gott skick till framtida generationer.
Ola Möller (S), riksdagsledamot med ansvar för hyres- och bostadsrättsfrågor
Emilia Töyrä (S), riksdagsledamot från Norrbotten