Så blev det dags för genomgång av delårsrapporten i Älvsbyn som visar upp ett beräknat underskott på 16 miljoner kronor.
Man kan ju undra varför det diffar för andra året i rad? Kan det bero på dålig budgetering från politikens sida eller undermåliga budgetdirektiv eller vad kan det bero på?
Vad vi däremot kan konstatera av debatten som följde var ju att det finns heliga kor som för regeringsparitet (S) handlar om äldreomsorgen och för oppositionen främst då centern om skolorna.
Det har visat sig i jämförelse mellan kommuner framtagna av SKL att Älvsby kommun i jämförelse har en skola med låga kostnader men däremot en äldreomsorg som i jämförelse är hela 27 miljoner dyrare. Företrädare för regeringsparitet (S) drog ju då igång debatten genom att säga att besparingar måste ske på skolområdet och man kan ju då tänka i första hand på byskolorna.
Centern ville däremot få en genomlysning av varför Älvsby kommun är så mycket dyrare än motsvarande kommuner när det gäller äldreomsorgen. Detta föll ju självfallet inte i god jord hos regeringspartiet (S) vars företrädare gjorde ett enkelt räkneexempel med att dela dessa 27 miljoner med kostnaden för anställda och undrade om verkligen centern ville göra en sådan stor inbesparing bland personalen inom äldreomsorgen.
Men om nu kommunen har ett beräknat underskott på 16 miljoner så bör ju alla vägar prövas - även de som innefattar heliga kor. Om man till exempel kan förbilliga äldreomsorgen men bibehålla samma kvalité vad skulle det möta för hinder? Vad är man rädd för från regeringspartiets (S) sida att det kanske skulle visa sig att man skulle kunna göra stora inbesparingar i äldreomsorgen men man skulle bibehålla kvalitén. Men för att kunna få en budget i balans måste man ju vara professionell och jobba förutsättningslöst eftersom pappa staten knappast kommer att hjälpa till. Eller så kan vi fortsätta i samma gamla banor som alltid och då kommer problem med underskott att återkomma. Man skulle ju önska att regeringspartiet (S) inte var så inskränkt i sitt tankesätt.