Rättvisare el-system med rörlig nätavgift

Med lite vilja kan man ändra så att abonnenter betalar nätkostnaden efter hur mycket el man förbrukar. Vi får på så sätt ett rättvisare system, skriver Anders Nordin (SLP) i sin insändare.

Den som förbrukar mycket el kräver grövre kablar och så vidare. Och kyrkstugor och andra som har en minimal eller liten förbrukning kommer därför kunna betala rättvist efter sin förbrukning, enkel mattematik tycker Anders Nordin (SLP)

Den som förbrukar mycket el kräver grövre kablar och så vidare. Och kyrkstugor och andra som har en minimal eller liten förbrukning kommer därför kunna betala rättvist efter sin förbrukning, enkel mattematik tycker Anders Nordin (SLP)

Foto: Bertil Ericson / TT

INSÄNDARE2018-02-08 13:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 januari 2019 inträder en ny lag som kräver att alla fastigheter har en egen elmätare.

PiteEnergis nät har cirka 22 000 abonnenter. Dessa betalar nu en fast avgift per månad. Det är den summa som bolaget behöver för att betala underhåll av nätet, nyinvesteringar, löner och så vidare. Med lite vilja kan man ändra så att abonnenter betalar nätkostnaden efter hur mycket el man förbrukar. Vi får på så sätt ett rättvisare system.

.

"Vi har redan nått den maximala besparingen som hushåll kan utföra"

.

Den som förbrukar mycket el kräver grövre kablar och så vidare. Och kyrkstugor och andra som har en minimal eller liten förbrukning kommer därför kunna betala rättvist efter sin förbrukning.

Kyrkstugorna i Öjebyn, Norrfjärden och Hortlax visar på hur absurt PiteEnergis prissättningssystem blir. Den fasta avgiften närapå tredubblas till 1890 kronor. I vissa kyrkstugor kan förbrukningskostnaden vara några tjugor under året.

Vi har redan nått den maximala besparingen som hushåll kan utföra. Vi har led-lampor och bytt ut vitvarorna till snåla förbrukare av el. För den vanlige konsumenten finns inte en chans att spara in mera el enligt nuvarande system.

Med dagens datorprogram är det ingen större svårighet att få in lika mycket mycket pengar som nu de fasta nätavgifterna tar in genom att lägga om så att den som förbrukar mycket el betalar även abonnemangsavgiften efter hur mycket man förbrukar.

Genom att ha olika tariffer för säkringsstorleken har man i grunden infört detta. Men det det nuvarande systemet slår orättvist.

På samma sätt som el-konsumtionsavgiften varierar varje månad beroende på hur mycket el man förbrukar så kommer abonnemangsavgiften göra likaså.

Anders Nordin (SLP)

Runt 170 företag äger de svenska elnäten och driver dessa med ensamrätt inom sina geografiska områden.

Fast och rörlig del

De flesta elnätsföretag tar ut avgifter som innehåller både en fast del (abonnemangsavgift) och en rörlig del (elöverföringsavgift).

Den fasta delen varierar med säkringens storlek eller den abonnerade effekten.

Den rörliga delen varierar med förbrukningen (öre/kWh).

Fördelningen mellan den fasta och den rörliga delen varierar mellan elnätsföretagen.

Några enstaka företag har valt att endast ha en helt fast del. Det finns även exempel på motsatsen.

Källa: Elmarknadsbyrån

Läs mer om