Nu har räntan höjts igen. Vem ska först börja med en nationalekonomi som fungerar i verkligheten? Vanlig inflation (definitionen av inflation) skapas av att penningmängden ökar för snabbt och spär ut valutans värde. Penningmängden ökar för det mesta genom billiga lån. Den inflationen stävjar man genom att göra lån dyrare. Men nu är situationen en annan.
Riksbanken har ett mål om 2 procent för inflationen. I ett drygt decennium har Riksbanken utan att lyckas försökt öka penningmängden och inflationen till 2 procent genom räntesänkningar och även minusränta.
Den höga inflation vi ser idag (mer än 10 procent senaste året) kommer från verkliga kostnadsökningar på energi. Det är alltså kostnaderna för energi (el, bensin, diesel, biobränsle, olja, pellets, etc.) som också skapat en snabb prisökning på mat och andra konsumtions- och sällanköpsvaror. Vi får mindre nu än vi fick för våra pengar för ett år sedan.
Inflationen som skapats av denna reella prisökning och dessa de facto reallönesänkningar ska nu Riksbanken bekämpa med ytterligare höjda kostnader för individer och företag. Hyreskostnader, huskostnader, bilkostnader – allt ökar än mer i pris, med resultatet ytterligare försämring av kronans köpkraft, alltså motsatsen till det man vill uppnå, en lägre inflation. Det är verkligen inte logiskt eller smart.
Kirurgisk monetär precision från regeringens sida, med tak på elpris och annan energi, samt räntesänkningar skulle kunna bibehålla investeringsviljan i Sverige och rädda företag samt jobb inom papper, stål och alla andra näringar. Enpartistater och länder i andra delar av världen gnuggar just nu händerna, redo att förädla våra råvaror åt oss. Det skulle innebära en katastrof för Sveriges välfärd och välstånd.
Det behövs fler verktyg än en hammare i en verktygslåda. Vi måste med andra ord skaffa både lod, vinkelhake och såg till Riksbanksstyrelsen!
Hendrik Andersson
Ordförande Liberalerna Norrbotten
Ränteverktyget är bara en hammare
Hendrik Andersson, ordförande Liberalerna Norrbotten, efterlyser fler verktyg än en hammare i verktygslådan för att bibehålla investeringsviljan i Sverige och rädda företag samt jobb inom papper, stål och alla andra näringar.
Den 24 november meddelade Riksbankschefen Stefan Ingves en höjning av styrräntan till 2,5 procent. Hendrik Andersson, L-ordförande i Norrbotten, vill se fler verktyg än räntehöjningar i Riksbanksstyrelsen verktygslåda.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.