Varför finns inget screeningprogram för prostatacancer?
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom, enligt siffror från Nationella Prostatacancerregistret. Trots detta saknas det insatser för att få fler män att kontinuerligt testa sig för prostatacancer. Varför?
Den 31 december 2009 levde cirka 70 000 män med en prostatacancerdiagnos. En typ av cancer som årligen dödar 2 500 män. Det vill säga sju män varje dag.
Med en sådan skrämmande statistik ter det sig för mig konstigt att det inte genomförts några reformer för att få fler män att kontinuerligt testa sig för prostatacancer.
Som en jämförelse införde man under 60-talet ett screeningprogram för att tidigt kunna upptäcka och behandla livmoderhalscancer hos kvinnor. Tack vare screeningprogrammet har sjukdomen också blivit betydligt mer ovanlig under de senaste 40 åren.
I korta drag innefattar programmet att alla kvinnor mellan 23 och 64 år erbjuds cellprovtagning regelbundet. Genom att lämna ett cellprov kan cellförändringar tidigt upptäckas och tas bort innan de utvecklas till cancer.
Sedan programmet infördes i mitten av 60-talet har antalet fall av livmodershalscancer mer än halverats, från omkring 1000 fall till cirka 450 fall om året.
Synonymt för screeningprogrammet är alltså att utvecklingen har varit väldigt positiv, parallellt som metodiken för att upptäcka och behandla cellförändringar är förhållandevis enkel.
Motsvarig metod som används för att upptäcka prostatacancer hos män kallas för PSA-prov, vilket är ett enkelt blodprov. Tack vare forskningen är prognosen för prostatacancer dessutom god samtidigt som det finns en rad olika behandlingsmetoder.
Med detta facit i hand är det för mig en självklarhet att det borde utformas ett motsvarigt screeningprogram för prostatacancer. Ett program som syftar till att få fler män att kontinuerligt lämna ett PSA-prov och därigenom kunna upptäcka och behandla prostatacancer i ett tidigare skede.
Varför är detta inte en självklarhet för fler? Och om gemene man inte förstår vikten av kontinuerligt återkommande PSA-prov, desto större anledning för samhället att peka i rätt riktning och ta fram ett screeningprogram för prostatacancer. Som sagt, det är den vanligaste cancerformen som tar sju mäns liv varje dag. Det går att ändra på det och minska dödssiffrorna.