Press från skolan med kom som du vill-dag med fika

"Fredagen innan höstlovet har grundskolorna runt om i landet en så kallad kom som du vill-dag. På barnens språk innebär det utklädning. Ett måste. För alla kommer antingen i pyjamasar, nyköpta utklädningskläder eller utan", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Fredagen innan höstlovet har grundskolorna runt om i landet en så kallad kom som du vill-dag. På barnens språk innebär det utklädning. Ett måste. För alla kommer antingen i pyjamasar, nyköpta utklädningskläder eller utan", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Jenny Narvesjö/TT

Insändare2024-11-01 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredagen innan höstlovet har grundskolorna runt om i landet en så kallad kom som du vill-dag. På barnens språk innebär det utklädning. Ett måste. För alla kommer antingen i pyjamasar, nyköpta utklädningskläder eller utan. Men det är inte populärt att hamna utanför. Vilken förälder vill att pyjamasen ska slitas på en enda dag? Har många föräldrar råd med utklädningen? Varje år – för ungen växer ju. 

Sen är det "ta med ett litet fika" på programmet och ungen vill ha gofika med sig. Skolan ska vara gratis, anar ni att föräldragnället är igång? Nej, det är inte fråga om pengar (fast jo, pyjamasar är inte billiga heller), utan stressen och pressen från skolan – traditionen, grupptrycket, att passa in. Min unge grät för hen ville så gärna passa in. Varför har vi denna ojämställda grej i skolan? Bjud ungar på fika, så att alla får smaka och se framemot det. Gör quiz och roliga aktiviteter, uppmana att läsa inför läslovet. Istället möter jag en manlig lärare i en tunn silkesklänning med putande mage och synliga bröstvårtor med yvigt hår runtomkring i skolans hall. Min unge står chockad. Jag baxnar på väg till bilen.

Förälder

Svar direkt:

Tack för din åsikt och din insändare! En kom som du är-dag är något som ibland genomförs dels för att ha roligt, dels för att se andra sidor av varandra – men också för att träna det som står i vår skollag. Självklart ska ingen känna stress eller press för en sådan dag utan det ska kännas enkelt och kul.

Enligt vår skollag ska skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Utbildningen ska präglas av öppenhet och respekt för människors olikheter. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering. Skolans uppgift är också att låta varje enskild elev finna sin unika egenart.

Skolan ska som huvudregel vara fri från avgifter, men det finns undantag. Till exempel får det förekomma enstaka inslag som medför en obetydlig kostnad för eleverna och heller inte förekomma vid upprepade tillfällen (Skolverket).

Har du fler åsikter och funderingar är du välkommen vända dig till ditt barns skola.

Robert Fahlgren, biträdande avdelningschef grundskola, utbildningsförvaltningen