Politiskt trams kring återvinningsmörker

ÅTERVINNING. "Vem vill söka bygglov på annans mark? Pireva har godtagit placeringarna av återvinningscentralerna och är därför medansvarig för att de fungerar även med tanke på befolkningens hälsa" skriver Anders Nordin i sin insändare.

ÅTERVINNING. "Vem vill söka bygglov på annans mark? Pireva har godtagit placeringarna av återvinningscentralerna och är därför medansvarig för att de fungerar även med tanke på befolkningens hälsa" skriver Anders Nordin i sin insändare.

Foto: Gunnar Westergren

INSÄNDARE2016-12-12 13:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pitebor! Vissa återvinningscentraler kommer nog fortsätta att vara mörka om de partier som nu styr kommunen får fortsatt mandat 2018.

De har lyckats befria sig helt från verkligheten när de avslog vår motion avseende belysning på dessa platser.

Catrin Gisslin (MP) vill att vi hellre ska satsa på hushållsnära sopor.

Kommunalrådet får med sig ja-sägare och andra som inte brytt sig om att sätta sig in i frågan. Roslund: ”Likväl som kommunen inte har ansvar för belysning på bensinmackar eller andra privata anläggningar har man det inte heller på återvinningsstationerna. Producenternas eget bolag Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har verksamhetsansvaret för återvinningsstationer.

Jämförelsen med privata anläggningar är absurd eftersom återvinning är en tvingande lag för både producenter och alla medborgare.

Verksamhetsansvaret är dessutom gemensamt för kommun och FTI. FTI är ett bolag som drivs utan vinstintresse. FTI ägs av de fem materialbolagen Plastkretsen, Pressretur, Returkartong, Svenska MetallKretsen och Svensk Glasåtervinning.

Även dessa drivs utan vinstintresse. Ingen ekonomisk utdelning till ägarna får förekomma. De är tvingade att ha ett rikstäckande system. Ingen producent får diskrimineras och systemet i övrigt måste drivas på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.

Förordning (2014:1073) om producentansvar för förpackningar SFS 2014:1073 t.o.m. 2016:813 är den lag som gäller.

FTI skall samråda med kommunerna hur systemet ska organiseras och drivas och i andra väsentliga frågor som rör systemet (54 §). I detta samråd skall kommunen underlätta för uppbyggnaden av systemet genom att anvisa platser för insamling eller vidta andra åtgärder (42 §).

Jag har kommunicerat med FTI centralt där jag frågat varför de inte sätter upp belysning.

Svar: ”Vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen äger ingen mark. Att sätta upp belysning kan vara svårt om vi inte har permanent bygglov då markägaren kan begära att vi skall plocka bort våra behållare och eventuellt återställa marken. Då blir det knepigt om vi har dragit massa kabel och monterat belysningsstolpe med mera.”

Det är ett begripligt argument. Vem vill söka bygglov på annans mark? Pireva har godtagit placeringarna av återvinningscentralerna och är därför medansvarig för att de fungerar även med tanke på befolkningens hälsa. (1 § 3. förpackningsavfall ska tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt). När det är mörkt finns ingen tillgänglighet och då skall Pireva säga nej till placeringsplats.

Jag har pratat med deras regionchef. Han säger: Det finns inget regelverk. Naturvårdsverket skall utarbeta ett sådant. De kan tänka sig betala för armaturen. Men de är ett landsomfattande insamlingsföretag med nära 6 000 återvinningsstationer.

Dyrbart och komplicerat att skriva avtal med alla enheter som berörs. Man vill att kommunen betalar strömmen. Försöks görs med solceller här i norr men belysningen räcker bara till klockan 18-19 på kvällen.

Läs mer om