Pitebo försöker föra hyresgästerna bakom ljuset

Insändarskribenten anser att Pitebo försöker föra hyresgästerna bakom ljuset. Maria Adlers, vd för Pitebo, ger ett svar direkt.

"Pitebo rider på vågen av att alla ska acceptera alla kostnadsökningar utan att protestera", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Pitebo rider på vågen av att alla ska acceptera alla kostnadsökningar utan att protestera", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Andreas Elvstrand

Insändare2024-03-16 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pitebo uttrycker missnöje med resultatet av årets hyresförhandlingar: "inga pengar till underhåll”. Men snälla nån, vad gjorde Pitebo under de många åren med extremt låga räntor/kostnader? Fick hyresgästerna sänkta hyror eller frös Pitebo hyrorna? Nej, de årliga hyreshöjningarna kom som vanligt!

Alla ägare av hyresfastigheter vet att hyrorna sätts utifrån att hyran ska inkludera nödvändigt underhåll av fastigheterna. Detta gäller från år ett (1) av fastighetens livstid. Det är därför det är dyrare att bo i hyresrätt än i villa. Det är helt missvisande, för att inte säga ett lögnaktigt påstående att hyreshöjningarna/hyrorna inte täcker fastigheternas underhåll. Pitebo försöker med andra ord föra hyresgästerna bakom ljuset.

Pitebo rider på vågen av att alla ska acceptera alla kostnadsökningar utan att protestera. Pitebo är ett allmännyttigt bostadsföretag som visserligen enligt lag ska drivas enligt affärsmässiga principer men det finns ju gränser för hur långt Socialdemokraterna som styr Piteå kommun och också Pitebo kan agera utan att den arbetande befolkningen/den vanlige hyresgästen protesterar. 

Glöm aldrig Evelina

Svar direkt:

Det är riktigt att det sker en årlig höjning av hyran i enlighet med svensk hyreslagstiftning. Den årliga höjningen ska ge bostadsbolaget ersättning för de kostnadsökningar som sker i samhället under ett år, till exempel taxehöjningar för fjärrvärme, vatten, renhållning, nätavgifter, myndighetsavgifter, indexhöjningar i ramavtal avseende produkter och tjänster, löneökningar för medarbetare enligt kollektivavtal och mycket mer. 

Dessa kostnader har fortsatt att öka årligen i ganska stor omfattning det senaste decenniet. Den kostnad som minskat fram till 2021 är räntekostnader, med anledning av de sänkta räntenivåerna, och det har varit positivt för bostadsbolagen. Dock har övriga kostnadsökningar varit betydligt större och det har varit helt nödvändigt att höja hyrorna. Under det senaste decenniet har hyreshöjningarna varit historiskt låga och under flera år lägre än Pitebos ökade kostnadsmassa. 2016, till exempel, ökade Pitebos hyror med endast 0,8 procent. Trots att bolaget inte fått kostnadstäckning under ett flertal år har Pitebo kraftfullt ökat upprustningen i bostadshusen under samma period.

Under 2010-2019 satsades 745 miljoner kr (74,5 milj kr/år) i upprustning vilket låg avsevärt högre ån genomsnittet för allmännyttiga bolag. Under perioden 2020-2023 har bolaget satsat ännu mer, 122 milj kr/år, i upprustning, vilket är rekordhöga nivåer. Pitebo följer regelverket för årliga förhandlingar i enlighet med den 3-partsöverenskommelse som förhandlats fram av de centrala parterna, Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarföreningen. Det är inte möjligt att föra någon part bakom ljuset.

Årets lokala förhandling resulterade i en lokal överenskommelse mellan parterna på 5,5 procent. Utfallet av hyresförhandlingar i landet ligger mellan 4,9 och 5,8 procent. Alla bostadsbolag skulle behöva få högre höjningar än så eftersom kostnadsökningarna varit betydligt högre än intäktsökningarna, så också för Pitebo. Vi är, trots detta, nöjda med att kunna nå en rimlig överenskommelse och att inte belasta våra hyresgäster med retroaktiva höjningar. Det kommer dock, tyvärr, innebära att Pitebo tvingas dra ner på ambitionsnivån vad gäller upprustning i våra bostadshus.

Hyresförhandlingarna ska, i likhet med till exempel löneförhandlingar, hanteras av parterna på hyres- eller arbetsmarknaden och inte av politiska företrädare. För övrigt framgår det i alltfler jämförande undersökningar mellan hyresrätt, bostadsrätt och villaägande att boende i hyresrätt visar sig vara det alternativ som ger lägst kostnadsökning i den samhällsekonomiska utveckling som skett. 

Jag hoppas detta kan ge insändaren förklaring och fakta i dessa frågor.