Motivation kan göra att man klarar svåra tester, men elevens motivation kan inte vara enda svaret för att klara teorin i detta fall. Jag tror helt enkelt att Körkortshjälpen och Roberts trafikskolas varierande pedagogiska arbetssätt, med film, läsning och samtal gör att kunskaperna befästes bra. Därtill att alla i gruppen får gott bemötande och hinner bli sedda i en liten grupp gör sitt till.
Jag hoppas att skolchefer och politiker tar sig en funderare. Vad kan Piteå kommuns ledning göra för att alla elever ska känna sig lyckade och klara prov under skolgången? En lösning som torde vara enkel...lär av Roberts trafikskola och ge rätt förutsättningar för både pedagoger och elever. Satsa på barnen i grundskolan, ge barn med dyslexi och npf, rätt förutsättningar i unga år, sätt in fler personal i skolan. Låt eleverna vara i ett sammanhang i en klass och sätt in extra resurser som kan förtydliga det klasslärare gått igenom. Lägg in filmer och bildstöd och gör muntliga prov. Se potential i barnen och tänk att de utvecklas olika fort. (Sätt därtill in rätt timmar i idrott/rörelse och musik i skolan så kanske barnen slipper adhd-medicin.)
Ta bort alla quickfix-lösningar.
Förstås skulle det kosta mer att sätta in fler pedagoger i skolan idag genom satsningar på skolan, men på sikt skulle kostnaden bli mindre för kommunen.
Trygga vår framtid, och förstå att trygga barn som känner hopp och framtidstro, på sikt blir trygga vuxna och lättare kan ingå i ett sammanhang. Förmodligen är det många som struntat i att ta körkort, för att de misslyckats med alla prov i skolan. Det måste vara något fel i systemet i skolan om en elev som misslyckas på prov, "lyckas" med denna bedrift att klara teorin. Som tur var så gav inte denna kille upp. Se till så skolan anställer fler lärare med uppgift att se till att alla elever lyckas!
Till alla barn och ungdomar som kämpar, kom ihåg att aldrig sluta tro på er själva! Barn- och utbildning har en del att lära av trafikskolan.