Piteå ligger i framkant i miljöarbetet

Helena Stenberg (S) och Anders Lundkvist (S) tycker att Mattias Goldmanns kritik är orättvis. Piteå ligger i själva verket mycket bra till i miljöarbetet, skriver de.

Foto:

Insändare2019-01-08 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av: debattartikeln ”Skärpning Piteå – backa inte in i framtiden” (5/1).

Piteå har mycket högt ställda ambitioner när det gäller omställningen till ett fossiloberoende och hållbart samhälle.

I Piteå kommun byggs just nu Europas största landbaserade vindkraftpark. En investering på totalt 60 miljarder som när den är färdig kommer att leverera nästan lika mycket grön el som Luleälvens samlade produktion av vattenkraftsel.

I Piteå finns också Sunpine som är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel i form av talldiesel. På forskningsinstitutet RISE ETC forskar man på framtidens energilösningar och LTU Green Fuels är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntetgas och gröna bränslen med ett fokus på att ersätta fossil olja.

Vi tycker därför att vi har fog för att påstå att Piteå ligger i framkant i den nödvändiga energiomställning som hela samhället står inför. Vi tar ett stort ansvar inte bara för Piteås utveckling.

I sin insändare hävdar Mattias Goldmann att Piteå backar in i framtiden med hänvisning till en bussupphandling som inte är avslutad och som vi ännu inte vet utfallet av.

Han drar också många helt felaktiga slutsatser och hävdar att vi borde lära oss av Boden och Skellefteå kommuner. Verkligheten och statistiken ger en annan bild.

Om vi tittar på Piteå som geografiskt område så var 85 procent av energianvändningen förnybar år 2016.

För Norrbotten var motsvarande siffra 50 procent och för hela Sverige 56 procent. Utsläppen av koldioxid minskar också stadigt. Mellan åren 2000–2016 har de totala CO2-utsläppen i Piteå minskat med 43 procent.

Under samma tidsperiod har de för Boden ökat med 1 procent och Skellefteå har minskat med 9 procent, allt enligt Energikontor Norr.

Piteå har högt ställda ambitioner och har kommit en bra bit på väg mot målet att vara fossilfria till år 2030.

Valet av energislag i bussupphandlingen är beroende av många saker. Det måste finnas en fungerande infrastruktur, tjänster och kompetens som matchar det val man gör.

Det är därför en mycket komplex fråga att avgöra och valet kommer att gälla under en 10-årsperiod, en tid då utveckling kommer att gå snabbt.

Från politikens sida har vi därför valt att inte specificera vilket energislag som ska användas utan istället utifrån miljökrav be branschen att komma med sina bästa förslag.

Mattias Goldman menar att Piteå backar sig in i framtiden. Vi hävdar att Piteå är en viktig del av utvecklingen mot ett fossiloberoende samhälle.