Piteå kommuns politiker borde skämmas

Politikerna i Piteå kommun borde skämmas för hur de behandlar barnfamiljerna i Långträsk, anser signaturen "Annica J" som får svar direkt av Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den indragna förskoleskjutsen i Långträsk väcker stark debatt.  (Arkivbild)

Den indragna förskoleskjutsen i Långträsk väcker stark debatt. (Arkivbild)

Foto: Anders Liljestrand

Insändare2022-07-31 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piteå kommuns politiker borde skämmas för hur de behandlar barnfamiljerna i Långträsk. När förskolan och skolan skulle läggas ner då var de så vältaliga och lovade vitt och brett att det inte skulle bli några problem alls, för det skulle ordnas skolskjuts för 3–5 åringarna som behövde nyttja förskolan. Nu är det löftet glömt och ingenting värt. Det är som sagt lätt att vara efterklok men de boende i Långträsk borde krävt att få detta löfte skriftligt och diariefört. 

Louise Mörk, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hänvisar hela tiden till att det bygger på rättvise principen. Men var i ligger rättvisan när Långträsk både saknar förskola och bussförbindelse till orter där det finns förskola. Både boende i Koler och Storsund som också ligger i Markbygden har bussförbindelse som passerar förskolor i både Lillpite, Roknäs och Böle. 

I Långträsk saknas den möjligheten sedan Länstrafiken drog in den så kallade Arvidsjaur bussen, som passerade Långträsk cirka klockan 07.30. Den enda bussförbindelsen för boende i Långträsk numera är Komfortbussen som passerar klockan 09.00. Så den passar ju inte att åka med till förskola/skola. 

Så här är det inte lika för alla som gäller. Ska det vara rättvist som Louise Mörk eftersträvar då finns det tre alternativ: ordna barnomsorg på orten, insätta bussförbindelse med tider som passar eller låta 3–5 åringar åka skolskjuts till förskolan. 

Den levande landsbygden som det talas så vackert om, den existerar inte alls utom möjligen på valaffischerna som valfläsk. Ja, vi lär väl se dom snart.

Så snälla kommunpolitiker, tänk efter och gör om, gör rätt.

Annica J

Svar direkt:

Alla barn har rätt till förskola, men det är inte en obligatorisk skolform och enligt skollagen är det ett föräldraansvar att transportera barnen dit. 

Ett beslut taget av politiken ska alltid kunna omprövas, som när nya ledamöter kommer in i nämnden, om förhållandena förändras eller som i det här fallet, när tjänstepersonerna bedömde att det stod i strid mot 2 kap 3 § Kommunallagen om otillåtet gynnande av enskild. Det var dessutom en enig nämnd som tog beslutet.

Piteå kommun äger inte frågan om busstrafiken från Långträsk, utan det gör länstrafiken. Men detta är en fråga som jag gärna tillsammans med mitt parti diskuterar med boende i Långträsk för att se om det finns någon lösning som vi kan finna eller jobba mot tillsammans.

Beslut som vi tar i Barn- och utbildningsnämnden ska vara ekonomisk försvarbart och fungera rent arbetsmiljömässigt. Finns det nog många barn i ett område båda kriterierna uppfylls kommer vi diskutera om en ny förskola ska inrättas.

Att kunna erbjuda bra service för alla våra invånare oavsett vart i kommunen man bor är en viktig fråga för oss Socialdemokrater, och inte bara något som vi skriver på våra valaffischer. Vi tror om vi ska utveckla vår kommun behöver vi gemensamt diskutera de utmaningar och möjligheter som finns och ha ett brett samtal tillsammans. Hur hittar vi gemensamt bra lösningar som kan säkerhetsställa service på landsbygden? Hur blir det möjligt för fler att bosätta sig utanför de centrala delarna av kommunen? 

Det är några av frågorna som vi har arbetat med under året och kommer fortsätta med efter valet för att hela Piteå ska växa. 

Louise Mörk, ordförande barn- och utbildningsnämnden