Med tanke på att både löner och kostnader ökat så är det högst märkligt att inte friskvårdsbidraget hängt med i utvecklingen.
Bidraget är löjligt lågt för kommunanställda. Läste just att i Luleå kommun ökar sitt friskvårdsbidrag år 2022 från 1 200 till 2 200 kr, eftersom de anser att det, förutom att det är hälsofrämjande för personalen, även gynnar Luleås näringsliv (med exempelvis inköp av gymkort eller andra friluftsaktiviteter).
Jag som jobbar inom kommunal skola har råd med exempelvis ett gymkort som räcker två veckor, eller ett 10-klippkort. Jag behöver inte räkna upp någonting mer, det är bara fundera ut själv hur många hälsofrämjande aktiviteter man kan göra för 800 kronor.
De årliga hälsoundersökningarna är dessutom bortplockade för oss och jag tycker detta är en märklig prioritering eftersom vi trots allt är en samhällsbärande personalgrupp för Piteå kommun. Jag vill gärna ha svar av ansvariga inom Piteå kommun, inte om utan när ni tänkt höja det?
Missnöjd friskvårdare
SVAR DIREKT:
Det pågår ett ständigt utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö och uppmuntran för medarbetare att själva ta ansvar för sin hälsa och göra hälsosamma val. I det arbetet kommer även friskvårdsbidraget att ses över inför 2023 samt på vilket sätt Piteå kommun kan uppmuntra aktiviteter som skapar förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.
Piteå kommun ska arbeta aktivt för att vara en attraktiv och jämställd arbetsgivare samt skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Vad gör då kommunen för att nå målet?
* Under de senaste åren har ett aktivt arbete påbörjats för att öka kompetensen inom området arbetsmiljö, vilket är viktigt för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser.
* För att främja gemenskap och kulturen på arbetsplatsen har kommunen under de senaste fyra åren erbjudit ”Let´s move”. En arbetsplatsutmaning där man efter genomförda friskvårdsaktivitet under 12 veckor erhållit 200 kronor per deltagare för att göra något tillsammans i arbetslaget.
* Friskvårdsombud från alla olika arbetsplatserna träffas några gånger per år för att få inspiration inom området hälsa, som de sedan ska sprida på arbetsplatsen.
* En friskvårdstimme per vecka om verksamheten tillåter och friskvårdsbidrag på 800 kronor per år har erbjudits alla anställda sedan lång tid tillbaka.
Från och med 2022 erbjuds anställda (40-, 50- och 60-åringar) hälsosamtal från Region Norrbotten att gå på betald arbetstid. Att Piteå kommun skulle ha genomfört årliga hälsoundersökningar och upphört med det, är inget som vi känner till.
Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå
Cathrine Granberg, personalchef vid Piteå kommun