Piteå kommuns äldreomsorg är ett sjunkande skepp

"Hittar jag ett annat arbete så drar jag också, för Piteå kommuns äldreomsorg är ett sjunkande skepp", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Hittar jag ett annat arbete så drar jag också, för Piteå kommuns äldreomsorg är ett sjunkande skepp", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2025-02-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sitter och läser i Piteå-tidningen och känner att jag blir rent förbannad. Eva Börjesson Öman hävdar att det avhopp av personal från olika särskilda boenden är för att börja arbeta på det nya boendet Skogsgården. Vi som arbetar som undersköterskor inom kommunen har en helt annan bild, hur många har slutat för att arbeta för regionen, arbeta inom ett helt annat yrke eller gått i pension i förtid?

De som täcker upp för de erfarna som slutat har ingen utbildning, kan ofta inte många ord svenska och håller sig borta från "det otrevliga jobbet". Vi erfarna stackare som är kvar får springa benen av oss för att ge mediciner, prata med anhöriga och lugna våra dementa. Vi känner att vi snart inte orkar längre och längtar bara till semestern och då kommer de och säger att vi ska ha tre semesterperioder (eller som det heter så fint 12 veckor). Hur vi ska försöka få tag i vikarier för de 4 extra veckorna då de som kanske vill jobba fortfarande går skola, det är det ingen som vet? Vi har ju inte många vikarier i vanliga fall heller

Eva pratar om god kvalitet inom vården och att det används tekniska hjälpmedel för att minska belastningsskador, är det några tekniska hjälpmedel som visar hur man lyfter en rädd, dement människa som ramlat och slagit sig? Vi har varken personal eller tid för att använda de tekniska hjälpmedlen utan det är learning by doing, förhoppningsvis så är det en dag som vi inte går "kort" så man kan visa utan att stressa.

Vidare står det att kommunen konkurrerar om samma personal som regionen, det var länge sen. Som det är nu ligger kommunen långt bakom regionen som har dubbel OB, 4 000 kronor i friskvårdsbidrag och 800 kronor i skobidrag (vi har ju fria skor åt kommunen också men av de 5-6 skorna som man har att välja mellan så är det inte direkt nån som är sköna att arbeta i). Inom regionen får man tydligen inte semestern indragen (ej sommarsemester), man behöver inte arbeta delade turer och det finns vikarier. Men vad vet jag, jag kan ju ha fel för jag arbetar ju inte där. Vad jag vet är att hittar jag ett annat arbete så drar jag också för Piteå kommuns äldreomsorg är ett sjunkande skepp.

Uska

Svar direkt:

Tack för din insändare. Jag förstår verkligen din frustration och den tuffa situation som du och många av dina kollegor befinner er i. Att arbeta inom äldreomsorgen är både fysiskt och emotionellt krävande, och ni som jobbar nära våra äldre gör en ovärderlig insats varje dag. Det är tydligt att ni behöver fler kollegor och bättre villkor för att kunna utföra ert arbete på ett hållbart sätt.

De skillnader du lyfter fram mellan kommunen och regionen när det gäller arbetsvillkor och förmåner är något vi är väl medvetna om. Vi försöker belysa dessa frågor i olika sammanhang eftersom de ytterst handlar om prioriteringar och resursfördelning. Just nu kan kommunen dessvärre inte konkurrera fullt ut med regionens erbjudanden, men vi arbetar aktivt för att förbättra arbetsvillkoren.

Din beskrivning av hur tekniska hjälpmedel inte används på rätt sätt på grund av tidsbrist och personalbrist är en viktig poäng. Att ha rätt utrustning är en sak, men om det inte finns tillräckliga resurser eller tid att använda den på ett säkert sätt, blir det ingen verklig hjälp för varken personal eller de äldre. Detta är något vi behöver lyfta och se hur vi kan förbättra stödet för er i vardagen.

Jag vill verkligen betona att vi ser och uppskattar ert engagemang och hårda arbete. Utan er skulle vår äldreomsorg inte fungera. Vi fortsätter att arbeta för att förbättra er situation, både vad gäller arbetsbelastning, resurser och arbetsvillkor. Hör gärna av dig till din närmaste chef eller fackliga representant om det finns konkreta förslag eller åtgärder som kan hjälpa i den dagliga verksamheten. Tillsammans kan vi arbeta för en bättre och mer hållbar äldreomsorg.

Eva Börjesson Öman, socialchef