Piteå kommun ska främja mänskliga rättigheter

Fullmäktige har utropat Piteå som en MR-kommun, en kommun som värnar om dom mänskliga rättigheterna. Det har länge varit ett prioriterat mål för oss Socialdemokrater. Det skriver Stefan Askenryd (S) i sin insändare.

"Socialdemokraterna har tagit steget att utropa Piteå till MR-kommun", skriver Stefan Askenryd (S) i sin insändare. (Arkivbild)

"Socialdemokraterna har tagit steget att utropa Piteå till MR-kommun", skriver Stefan Askenryd (S) i sin insändare. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2021-08-02 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Målet är att Piteå ska präglas av en samhällsgemenskap med mångfald som grund. Att utropa sig till MR-kommun innebär att vi utmanar oss att stärka kommunens värdegrundsarbete. Hållbarhetsmålen i Agenda 2030 balanserar på tre dimensioner av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den ekologiska. 
 

För att Piteå ska vara ett demokratiskt samhälle är det avgörande att de mänskliga rättigheterna främjas. Att säkerställa dessa kräver ett långsiktigt politiskt åtagande över parti- och blockgränser. Det viktiga för vår lokala demokrati är att vi skapar processer som bidrar till tillit för den representativa demokratin och de förtroendevalda, samt ett samhälle som bygger på en tillit mellan människor och grupper. 

Målen syftar till att förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, målen gäller för alla människor överallt. 
 

Ambitionen är att de mänskliga rättigheterna ska genomsyra vår kommun, att medborgarna känner till sina rättigheter, respekterar andras rättigheter och vet hur man kan göra anspråk på dem. Det gäller samtliga som bor, arbetar och verkar här. Mänskliga rättigheter och dess efterföljande konventioner utgör utgångspunkt i arbetet med den nya Agenda 2030, som är en del av Piteå kommuns ordinarie arbete.


Medborgarna har rätt att involveras i de beslut som påverkar dem, exempelvis policyer, prioriteringar, åtgärder eller insatser. Att säkerställa att underrepresenterade grupper kommer till tals på lika villkor och att barnkonventionen nu är lag understryker vikten av att barn och unga involveras.


Det offentliga ansvaret, viket vi i kommunfullmäktige har, är att respektera, skydda och främja de mänskliga rättigheterna. Som politiker i offentlig sektor befinner vi oss oftast i en maktposition i förhållande till de vi representerar. Vi fattar på olika sätt små eller stora beslut som kan få avgörande betydelse för människors liv. Mänskliga rättigheter är grunden för ett demokratiskt samhälle. Det räcker inte att vi politiker tagit ställning, vi måste också samverka mot detta gemensamma mål. En väl fungerande samverkan bidrar också till att samhällets resurser används där de gör störst nytta.

Tillsammans utvecklar vi Piteå. Vi socialdemokrater har arbetat för ”Ett Piteå för alla”, nu har vi steget att utropa oss till MR-kommun.