REPLIK
Med anledning av insändaren ”Sluta spara på barn i skola och förskola” (27/1)
Vi vill inleda med att lyfta att begreppet ”effektivisering” är olika laddat och har olika innebörd beroende vem du frågar och i vilket sammanhang ordet används. För oss innebär begreppet ”att effektivisera” att förbättra och utveckla verksamheten genom att använda pengarna så ansvarsfullt och så effektivt som möjligt. Detta är ett arbete som hela tiden måste pågå då det inte går att luta sig tillbaka och känna sig nöjd eller klar.
Barn- och utbildningsnämnden har det yttersta ansvaret för att förvaltningen använder pengarna som tilldelas från kommunfullmäktige på det sätt som ger oss en så bra och likvärdig skola som möjligt för både elever och personal. Då budgeten inte är så stor som behovet är arbetet med att hitta effektiviseringar viktigt då det kan leda till att pengar kan omfördelas och möjliggöra extra satsningar, exempelvis fler vuxna i skolan.
Vi måste också vara medvetna om att det finns en gräns för när effektiviseringar övergår till besparingar men där är vi inte, som skribenten påstår. Kärnverksamheten vill och ska vi värna då den är lagstadgad och regleras därigenom.
Det insändarskribenten påstår att pengarna som BUN ansvarar för inte används ställer vi oss väldigt frågande till. Alla pengar är planerade att användas för att få en så bra skola som möjligt för alla Piteå kommuns barn. Den budget som är tagen för 2020 ligger på 907 miljoner kronor mot 2019 års på 888 miljoner kronor vilket är en 2 procent högre budget. Det kan också jämföras med budgeten 2014 som var 776 miljoner. På sex år har budgeten ökat med 132 miljoner eller 17 procent.
De resurser vi har ska användas på rätt sätt och på rätt ställe, vilket kräver en kontinuerlig omfördelning ute i verksamheterna med hänsyn till förändrade behov och elevstrukturer.
Påståendet att vi inte satsar på barn i behov av särskilt stöd stämmer inte. 2017 34 miljoner kronor, 2018 och 2019 36 miljoner kronor till extra stöd och tilläggsbelopp (för barn i behov av särskilt stöd – olika stödbehov). Utöver dessa medel arbetar även skolformerna med stöd inom sina verksamheter, ofta i samarbete med elevhälsan.
Att skolan är likvärdig är en viktig målsättning för oss socialdemokrater och med det statsbidrag som ska möjliggöra detta ges våra barn med behov ytterligare medel för stöd i olika former. Detta statsbidrag riktas till förskoleklass och grundskola.
Piteå erbjuder en skola med hög andel behöriga lärare, goda resultat och en trygg skolmiljö. Naturligtvis finns utmaningar och behov av förändringar och förbättringar och det har vi gärna en dialog om.