Vem vill äta kött om man inte vet varifrån det kommer? Alla affärer märker upp sitt kött, annars skulle vi kunder inte vilja köpa det. Vi har också flera lokala företag som säljer närproducerat kött. Dagens unga och även många andra medvetna konsumenter har starka åsikter om vad de vill äta och inte äta. Djurhållningen är viktig.
Svensk djurskyddslagstiftning är en av världens skarpaste och syftar till att djuren ska ha möjlighet att bete sig så naturligt som möjligt. Den medför en rad olika krav om exempelvis utevistelse, rörelseytor och bedövning.
EU-lagstiftningen på området ligger fortsatt långt efter vår. Men barn och ungdomar i kommunens förskolor och skolor, handikappomsorgen och äldreomsorgen serveras kött utan att få veta ursprungslandet. Enligt fastighets- och servicenämnden klarar inte tekniken det. Då tycker jag att tekniken borde åtgärdas.
Numera levererar kommunens datasystem recept och då ryms inte upplysningen om köttets ursprung. Tillagningsköken borde ha recepten på hur de tillagar maten på ett annat ställe. Det är viktigt att informationen om var köttet kommer ifrån står på menyerna. Det är en självklarhet att ursprungsmärkning måste till i Piteå.
Konsumenter i dag blir mer och mer medvetna om vad man äter. Hela den samlade oppositionen yrkade på bifall till motionen om att ange köttets ursprung på kommunens menyer.
Den styrande majoriteten ansåg däremot att motionen var färdigbehandlad. Detta på grund av att det finns en ambition att införa ursprungsmärkning och att arbete pågår.
Ett förslag från mig som skrivit motionen är att sätta upp en handskriven skylt så länge. Det tror jag att särskilt eleverna på högstadie- och gymnasieskolorna skulle uppskatta.