Piteå - en dansant kulturell kommun

Jag hoppas Ni förstår hur viktig Folkets hus på Nolia med lokalen Hemlunda är med all den verksamhet som bedrivs där idag.

Dans är populärt i Piteå, inte minst "styrdansen" på Folkets hus. Låt oss behålla den, vädjar skribenten.

Dans är populärt i Piteå, inte minst "styrdansen" på Folkets hus. Låt oss behålla den, vädjar skribenten.

Foto: Kenny Johansson

Insändare2019-10-03 13:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dans är kultur. Kultur är hälsofrämjande och viktig för demokratin. Danser ger nyktra mötesplatser över generationsgränser där alla är välkomna oavsett social status. Det skapar engagemang och delaktighet och stärker tilltron till ett demokratiskt samhälle. Det överskrider de geografiska gränserna och skapar en stark sammanhållning. Tröskeln för människor att komma in, vara delaktig och bli sedd är låg.

Det är en kulturyttring där man kan vara så mycket mer än bara åhörare eller betraktare. I dansen får man vara med och skapa kultur utifrån sina förutsättningar. Man är medskapare tillsammans med alla sina danspartners.

Det finns forskning som visar på dansens positiva påverkan på människors hälsa i alla åldrar. Rörelse, glädje, gemenskap, delaktighet, skapande. Man får utmana sig själv och pröva nytt och har möjlighet att växa som människa.

Kultur är viktig för folkbildningen. De olika dansföreningarnas styrelsearbete med engagerad verksamhetsplanering fostrar människor i samhällsdeltagande och samhällsansvar. Dansfolks starka vilja till samåkning är en bra grogrund för ett utvecklande ansvarstagande miljötänk.

Möjlighet till deltagande i kursverksamhet erbjuds.

Dansen på Folkan sätter Piteå på kartan och alla dansare blir goda ambassadörer för Piteå. Turismen och näringslivet gynnas genom hotellövernattningar och restaurangbesök. Företag som inriktat sig på dans är lika viktig för kommunen som andra företag.Möjlighet för ideella föreningar att vara delaktig ges (Folkets husförening, Dansföreningar, Lions).

Musiklivet stimuleras. Musiken i sig är en viktig kulturform.

För att dansen ska fortsätta och vara attraktiv är lokalfrågan central. En central lokal med närhet till logi, restauranger, fik och mataffär. Lokalen ställer stora krav på yta, golv och luftkonditionering, akustik, tillgång till toaletter samt ska vara trivsam. Prissättningen för uthyrning är en viktig faktor för dansens fortlevnad.

Glädjen att till musik få röra sig några minuter tillsammans med en medmänniska i ett sammanhang av gemenskap är ett uttryck av Piteås strävan i att lyfta musiken och dansen som viktiga demokratiska kulturyttringar.

Dansen gör Piteå attraktivt och möjliggör att Piteå kommuns befolkningsmål kan uppnås. Satsa på dansen och låt oss behålla Folkan.